Stiri: IT&C

Afaceri record pentru companiile din sectorul IT

09.07.2015

Afacerile din sectorul IT au atins, în 2014, nivelul record de 15,6 miliarde de lei, echivalentul a 3,4 miliarde de euro, conform unui studiu KeysFin. Astfel, „afacerea creierelor” înseamnă, în principal, export de software şi servicii de consultanţă&suport, ţara noastră fiind, din acest punct de vedere, unul dintre pionierii noului val tehnologic.

În IT-ul românesc activează, la ora actuală, 13. 777 de firme, cu peste 2000 mai multe decât în urmă cu 5 ani. Din anul 2010 şi până în prezent, afacerile din acest sector au crescut de la 12,52 miliarde lei la nivelul istoric de 15,69 miliarde de lei.  În acelaşi timp, şi numărul salariaţilor a evoluat progresiv, pe măsura ce business-ul a capătat amploare, ajungând la 63.059 anul trecut, de la 52.885 în 2010.

Sectorul IT este, totodată, unul dintre angajatorii de top din economie, privind prin prisma salariilor peste medie (1000-3500 euro).

Datele financiare din ultimii patru ani arată că business-ul IT s-a adaptat excelent perioadei de criză, reuşind să evite efectele negative printr-o orientare aproape exclusivă către dezvoltarea de software şi produse de consultanţă si suport pentru export. IT-ul tinde să devină unul dintre motoarele creşterii economice”, afirmă analiştii de la KeysFin.

Cele mai importante companii

KeysFin arată ca cei mai importanti cinci jucatori in domeniu sunt Oracle Romania SRL, IBM Romania SRL, Siveco Romania SA, Romsys SRL si Teamnet International SA.

Topul principalilor jucatori este completat de Microsoft Romania SRL, Asesoft International SA, XOR-IT Systems SRL şi Export One Research SRL.

Impreună, toate aceste companii au realizat o cifră de afaceri de 2,23 miliarde lei în 2014.

„Principalii jucători din piaţă au reuşit performanţa de a-şi dubla şi chiar tripla cifra de afaceri în ultimii patru ani. Relevantă, în acest sens, este evoluţia liderului pieţei, Oracle, al cărui business a crescut, din 2010 până în 2014, de la 318 milioane lei la 718 milioane lei”, afirma economiştii KeysFin.

Numărul salariaţilor

Numărul salariaţilor a urmat, de asemeneam acest trend, iar cel mai bun exemplu îl reprezintă gigantul IBM care, în ultimii patru ani, şi-a triplat echipa de la 662 la 1817 angajaţi.

Oracle a investit masiv în extinderea personalului, ajungând de la 1396 angajaţi în 2010 la 2470 în 2014.

„Sunt firme mici, cu 20-50 de angajaţi, focusate pe tehnologii de ultimă generaţie, adevăraţi pionieri în domenii precum realitatea virtuală, servicii cloud, gaming şi comunicare, care oferă servicii unor companii de prestigiu din Occident sau care activează independent, reuşind să înregistreze performanţe excelente într-o piaţă în care concurenţa este mai acerbă decât în orice alt domeniu”, afirma experţii KeysFin.

Estimări

Analiza KeyFin mai arată că piaţa IT are şansele unei evoluţii susţinute în următorii ani, cu o creştere de afaceri anuală între 25-30%. În plus, IT-ul românesc va continua să atragă interesul marilor investitori pe măsură ce principalii concurenţi, precum China, India şi Pakistan, se confruntă cu tot mai multe probleme, în principal logistice.

India este cel mai relevant exemplu. Firmele de software din această ţară au ajuns să reprezinte o adevărată provocare pentru investitorii occidentali, mentalitatea angajaţilor fiind principala problemă. Termene depăşite, în general o anumită neglijenţă în asumarea targetelor a făcut ca investitorii să se îndrepte spre dezvoltatorii cu alt profil, iar România câştigă teren prin seriozitatea, dedicaţia şi creativitatea de care angajaţii săi dau dovadă”, afirma cei de la KeysFin.

Fiscalitatea, marea provocare

Marea provocare pentru acest domeniu o reprezintă fiscalitatea: ultimele discuţii legate de regândirea impozitării pe PFA, de exemplu, ar putea afecta puternic piaţa de profil.

„Unul dintre atuurile pentru care România a atras investitori în acest domeniu a fost că firmele au beneficiat de un climat favorabil din punct de vedere fiscal. Este puţin probabil ca marii jucători să îşi asume plata unor taxe suplimentare, având în vedere salariile peste medie pe care le oferă colaboratorilor români, prin intermediul PFA-urilor”, afirmă cei de la KeysFin.

Un PFA în IT suportă o taxare netă de 25,9%, în sistem real, iar dacă ar trece la contract de muncă, aceasta ar creşte până la 75%.

 „Nu este exclus ca mulţi dezvoltatori să treaca pe off-shore-uri, să îşi deschidă firme în alte ţări, vor căuta căile legale pentru a evita taxarea suplimentară. Astfel că, în loc să susţină fiscal dezvoltarea unuia dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei, statul riscă să piardă venituri importante, prin aplicarea unor măsuri cu iz contabil, fără viziune”, au mai spus analiştii KeysFin.