Stiri: Stiri

Afacerile Agricola au crescut la 447 milioane lei, în primele nouă luni

29.10.2013

Agricola Bacău a înregistrat în primele nouă luni ale anului o creştere de 13% la vânzările de carne de pui, cumparativ cu perioada similară a anului trecut, iar volumele de carne comercializate sunt cu 7% mai mari, față de nivelul din 2012, a anunțat grupului, într-un comunicat de presă.

Per total, grupul de firme Agricola a raporta în perioada menționată o cifră de afaceri de aproximativ 447 milioane lei.

Agricola Internaţional SA, cea mai importantă companie a Grupului de firme Agricola – în care sunt integrate lanțul de producție al cărnii de pasăre, reţeaua proprie de magazine şi operatorul logistic – a avut după primele trei trimestre ale anului o creştere a cifrei de afaceri cu 5%, ajungând în prezent la peste 280 milioane lei.

“La carnea de pui continuăm să creștem, însă am diminuat ritmul de creștere al ultimilor ani și ne orientăm mai mult spre profitabilitate. Am ajuns la 30 septembrie la 26.309 tone vândute, față de 24.486 tone în perioada similară a anului trecut. Prețul mediu al perioadei este cu 5% mai mare față de anul trecut, însă majorarea vine din mixul de produse cu valoare adăugată mai mare, cum ar fi produsele trașate și cele dezosate. Urmărim în continuare o strategie de creștere, încurajaţi fiind de faptul că în ultimii cinci ani, de criză, am dublat vânzările la carnea de pasăre, ceea ce ne îndreptățește să continuăm în a ne fixa obiective îndrăznețe. Însă acordăm o atenție mai mare profitabilității, fără de care nicio afacere nu-si are rostul”, a declarat Grigore Horoi, preşedinte Agricola Bacău, în comunicatul citat.

În primele 9 luni ale anului 2013, compania a exportat carne de pasăre cu aproximativ 30% mai puțin decât anul trecut (circa 12% din producţia de carne).

Vânzările cumulate la categoria preparatelor din carne (mezelurilor) realizate de Salbac, companie din cadrul Grupul Agricola Bacău, au crescut, în primele 9 luni ale acestui an, cu 6% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, deși volumele vândute s-au redus cu aproape 7%, în condițiile unei piețe care se contractă puternic în ultimii 3 ani.

Creșterea cifrei de afaceri a companiei Salbac, de 7% după primele trei trimestre (aproape 64 milioane lei), se datorează în principal creşterii cu 10% a vânzărilor de salamuri crude-uscate, deși piața națională la această grupă de produse s-a diminuat usor, cu aproape 4 procente.

„Rezultatele Salbac sunt chiar bune, dacă ne uităm la tendinţele din piaţă și la alte afaceri care s-au diminuat semnificativ”, a precizat Grigore Horoi.

La categoria semipreparate şi produse de tip ready-meal, obţinute la fabrica Europrod, în primul semestru s-a înregistrat o creştere a vânzărilor totale cu 5%, pe fondul menținerii volumelor comercializate.

La categoria ouă de consum, după 9 luni, Avicola Lumina Constanța a comercializat 34,931 milioane ouă, cu 25 % mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care prețul mediu al acestui produs este cu 21% mai mic decât anul trecut.

„ După cum spuneam și în vară, piața ouălor pentru consum a fost una complet atipică, pentru un lung interval de timp costul de producție al oului fiind mult sub prețul de vânzare. La nivelul Grupului Agricola înregistrăm la 9 luni o cifră de afaceri similară anului trecut, în jur de 447 milioane lei. Vorbim în continuare de perioade dificile pentru producători, de necorelări juste între prețurile resurselor în aceste industrii și prețul de raft al cărnii și produselor din carne, care în țările UE continuă să fie mai mari cu 35 – 60% în condițiile în care costurile sunt similare”, a încheiat președintele grupului.