Stiri: Economie

Afacerile din industrie in 2021: ianuarie - mai 2021.

Afacerile de familie în 2019: Cele mai mari provocări

22.07.2019

Afacerile de familie în 2019. Proprietarii business-urilor de familie vor să mențină controlul asupra afacerilor, însă nu au încredere în planurile lor de succesiune. Astfel, menținerea controlului asupra companiei este unul dintre cele mai importante obiective pe termen lung ale celor care dețin afaceri de familie. Cu toate acestea, 41% dintre aceștia au încredere în planurile lor de succesiune, potrivit celei mai recente ediții a studiului Deloitte Global Family Business, efectuat în rândul a aproximativ 800 de companii din 58 de țări din toată lumea, inclusiv din România.

Afacerile de familie în 2019. Plan de succesiune

Conform cercetării, 68% dintre cei care conduc afaceri de familie spun că vor să păstreze businessul în familie. Însă, numai 26% au un plan clar de succesiune pentru poziția de director general și chiar mai puțini dintre ei, pentru celelalte poziții din top management.

Cea mai mare parte a managerilor intervievați consideră esențială abordarea pe termen lung. Aceasta trebuie să fie bazată pe viziune, cultură și valori comune, care pot ajuta familia să mențină controlul asupra afacerii de-a lungul anilor.

Afacerile de familie în 2019. Valori

Prin urmare, 65% din afacerile de familie consideră că valorile după care se ghidează pe termen lung sunt mai importante decât rezultatele pe termen scurt.

Totuși, 71% din afacerile de familie au planuri doar pentru următorii doi până la cinci ani. În același timp, 6% au declarat că planurile lor acoperă doar următorul an.

Afacerile de familie în 2019. Ce spun autorii studiului?

„Decalajul dintre obiectivele pe termen lung și planificarea pe termen scurt în rândul afacerilor de familie poate fi recuperat doar cu ajutorul planurilor de succesiune. Deși proprietarii percep acest moment ca un eveniment îndepărtat, succesiunea este esențială pentru stabilitatea afacerii, necesită o planificare amănunțită și o pregătire solidă, întrucât este un proces de durată. În România, deja lucrăm cu clienți la pregătirea și implementarea transferului afacerii de la fondatori către moștenitori”, a declarat Dinu Bumbăcea, Partener coordonator Consultanță, Deloitte România, și liderul programului Deloitte Private, care se adresează companiilor private de toate dimensiunile, inclusiv antreprenorilor locali, IMM-urilor, startup-urilor și afacerilor de familie.

Afacerile de familie în 2019. Profitabilitate

Profitabilitatea reprezintă principalul obiectiv al afacerilor de familie pentru următoarele 12 luni. Acesta este urmat de creșterea afacerii și dezvoltarea de noi produse și servicii.

În aceste condiții, aproximativ o treime dintre respondenți ar renunța la controlul asupra afacerii de familie în schimbul unui succes financiar mai mare pe termen lung.

Afacerile de familie în 2019. Agilitatea de adaptare

De asemenea, agilitatea în adaptarea la schimbările din mediul de business este considerată de 61% dintre cei care dețin afaceri de familie cel mai important element pentru succesul afacerii și durabilitatea acesteia. Capacitatea de inovare se situează pe locul al doilea, urmată de situația financiară.

Studiul Deloitte Global Family Business analizează perspectivele a sute de afaceri de familie asupra a patru domenii-cheie:

  • proprietatea
  • guvernanța
  • succesiunea
  • strategia

Citește și Atenționare meteo. Cod Galben de furtuni în mai multe județe