Slide

Stiri: Retail

Rata inflației august 2022

Afacerile din comerţ: Creştere de 3,3% în 2020

17.02.2021

Afacerile din comerţ. Institutul Naţional de Statistică (INS) anunţă că cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) în termeni nominali a crescut în 2020 faţă de anul 2019, ca serie brută, cu 3,3%.

Afacerile din comerţ. Evoluţia pe domenii

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a înregistrat o creştere pe ansamblu cu 3,3%, datorită creşterii comerţului cu ridicata al:

  • echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+20,5%)
  • comerţului cu ridicata nespecializat (+6,8%)
  • comerţului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+5,8%)
  • comerţului cu ridicata specializat al altor produse (+4,8%)
  • comerţului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+0,6%)

Scăderi au înregistrat activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (-3,9%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-3,5%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-2%).

Afacerile din comerţ. Luna decembrie 2020

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în luna decembrie 2020, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 0,3%, datorită creşterii cifrei de afaceri din: comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+18,8%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+8,8%), comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (+7,3%) şi comerţul cu ridicata ale chipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+1,8%).

Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata specializat al:

  • altor produse (-14%)
  • comerţul cu ridicata nespecializat (-3,2%)
  • comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (-2,3%)
  • activităţilor de intermediere în comerţul cu ridicata (-2,2%).

Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna decembrie 2020, comparativ cu luna precedentă, în termeni nominali, a crescut pe ansamblu cu 1,4%.

Citeşte şi Majorări salariale 2021: Câţi bani alocă companiile în acest an?