Slide

Stiri: Retail

Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut în perioada ianuarie-noiembrie 2014

08.01.2015

În perioada ianuarie-noiembrie 2014, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,2%, respectiv 7,4%, faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului 2013, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS).

În schimb, în noiembrie 2014, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a scăzut faţă de luna precedentă ca serie brută cu 0,5% şi a crescut ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,1% .

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri a crescut atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,1%, respectiv 7,8%.

În primele 11 luni din 2014, s-a înregistrat o creştere datorită avansului vânzărilor de produse nealimentare (+10,9%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+8,4%). Însă, comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 0,4%.

În noiembrie 2014, comparativ luna anterioară, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, serie brută, a scăzut pe ansamblu cu 0,5% ca urmare a scăderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (-8,7%). Creşteri au înregistrat vânzările de produse nealimentare (+3,7%) şi vânzările de produse  alimentare, băuturi şi tutun (+0,2%).

Volumul cifrei de afaceri, serie ajustată, în luna noiembrie, comparativ cu luna precedentă a avansat cu 2,1% ca urmare a creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+4,0%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru  autovehicule în magazine  specializate (+1,1%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,5%).