Stiri: Retail

Afacerile din comerţul cu amănuntul, în creştere în iunie

04.08.2014

În luna iunie, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cu 0,4% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 0,3%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

Faţă de aceeaşi lună din 2013, volumul cifrei de afaceri a avansat cu 10,2%, ca serie brută, şi cu 10,3%, serie ajustată sezonier.

Per total, în primele 6 luni ale acestui an, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul  a crescut faţă de primul semestrul din 2013 atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 8,6%, respectiv 8,2%.

Avansul din iunie a fost datorat creşterii din segmentul vânzărilor carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,8%), precum şi creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,8%). În perioada analizată, vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 2,3 procente.