Afacerile din comerţul cu amănuntul, în creştere

03.12.2014

În perioada ianuarie-octombrie din 2014, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,3%, potrivit datelor INS.

În luna octombrie, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a avansat faţă de luna precedentă ca serie brută cu 1,6% şi ca serie ajustată cu 0,8%. Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, creşterea a fost de 5,8 procente, respectiv 6,3%.

Avansul din primele 10 luni ale anului s-a datorat creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+10,9%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+8,4%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 0,1%.

De asemenea, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul, serie ajustată, a înregistrat o creştere cu 7,3% datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+11%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+8%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+0,2%).