Slide

Stiri: Logistica

Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete, în creştere

10.02.2015

Anul trecut, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut faţă de anul 2013 ca serie brută cu 1,7%. De asemenea, volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a avansat ca serie brută cu 0,9%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

În luna decembrie 2014, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut faţǎ de  luna precedentă atât ca serie brută cu 7,9% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,1%. Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut faţă de luna precedentă atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 2,1%, fiecare.

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu autovehicule şi motociclete a scăzut atât ca serie brută cu 5,6% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 5,2% . Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei a scăzut atât ca serie brută cu 5,2% cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate  cu 4,9%.

În anul 2014 comparativ cu anul 2013, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a crescut cu 1,7%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (+2,4%) şi comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+1,6%). Scăderi s-au înregistrat la activitǎţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (-0,8%) şi comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea  şi repararea  motocicletelor  (-0,7%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută,  în anul 2014 a înregistrat o cifră de afaceri cu 0,9%  mai  mare  comparativ  cu anul 2013, provenită de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+3,8%) şi activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (+3,1%). Scăderi au înregistrat activităţile  de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-2,5%), activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-1,5%) şi activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea  textilelor şi  blǎnurilor (-1,1%).