Stiri: Economie

Afacerile din industrie, în creştere

08.08.2015

Cifra de afaceri din industrie a crescut, în luna iunie, atât față de luna precedentă cu 7,2%, cât și față de luna corespunzătoare din anul trecut, cu 6,5%, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS). Evoluția din iunie, raportată la mai, a avut la bază creșterea industriei prelucrătoare (+7,5%). Pe de altă parte, însă, industria extractivă a scăzut cu 0,8%.

Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creșteri în toate sectoarele: industria bunurilor de uz curent (+10,4%), industria bunurilor de capital (+9,5%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+6,2%), industria energetică (+4,3%) și industria bunurilor intermediare (+4,2%).

Cifra de afaceri din industrie, în luna iunie 2015, față de luna iunie 2014, a avansat ca urmare a creșterilor din industria prelucrătoare (+7,1%), care a compensat scăderea de 8,3% din industria extractivă. Pe marile grupe industriale, creșteri au înregistrat: industria bunurilor de capital (+12,3%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+8,1%), industria bunurilor intermediare (+7,6%) și industria bunurilor de uz curent (+5,7%). Industria energetică a scăzut cu 15,4%.

În semestrul I al anului, comparativ cu semestrul I din 2014, cifra de afaceri din industrie pe total (piața internă și piața externă) a crescut, în termeni nominali, cu 1,9%, datorită creșterii industriei prelucrătoare (+2%). Pe de altă parte, industria extractivă a scăzut cu 0,9%. Pe marile grupe industriale creșteri ale cifrei de afaceri s-au înregistrat în sectoarele: industria bunurilor de capital (+7%), industria bunurilor de folosință îndelungată (+5%), industria bunurilor intermediare (+4,6%) și industria bunurilor de uz curent (+0,5%). Scăderi s-au înregistrat în industria energetică (-21,5%).