Stiri: Retail

Afacerile din retail, în creştere în primul semestru al anului

05.08.2015

În luna iunie, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule şi motociclete) a crescut față de luna precedentă atât ca serie brută cu 4,2% cât şi ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,7%, conform INS.

Față de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule şi motociclete) a crescut  atât ca serie brută cu 7,9% cât şi ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 7,1%.

În semestrul I din acest an, volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule şi motociclete) a crescut față de semestrul I din 2014 atât ca serie brută cât  şi ca serie ajustată  în funcție de numărul de zile lucrătoare  şi de sezonalitate, cu 4,8%, respectiv 4,9%.

Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, în semestrul I din 2015 comparativ cu primele 6 luni din anul trecut a înregistrat o creştere cu 4,8% datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi  şi tutun (+11,5%)  şi comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+5,8%). Vânzările de produse nealimentare au scăzut cu 0,9%.

Totodată, volumul cifrei de afaceri pentru comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată  în funcție de numărul de zile lucrătoare  şi de sezonalitate, în semestrul I 2015, comparativ cu semestrul I 2014, a înregistrat o creştere cu 4,9%, datorită creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+10,6%) şi comerțului cu amănuntul al carburanților pentru autovehicule în magazine specializate (+4,9%).

Vânzările de produse nealimentare au rămas, în perioada analizată, la acelaşi nivel.