Stiri: Retail

Afacerile din retail septembrie 2022

Afacerile din retail, creştere de 6,3% în septembrie 2020

17.11.2020

Afacerile din retail. Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut în septembrie faţă de luna precedentă, atât ca serie brută cu 6,3%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,1%, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Afacerile din retail. Cele mai performante sectoare

Creşterea afacerilor pe serie brută a fost generat de creşterea cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata al:

  • echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+16,2%),
  • bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+15%),
  • altor maşini, echipamente şi furnituri (+8,9%)
  • comerţul cu ridicata nespecializat (+8,3%)
  • comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+6,8%)
  • comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+4,1%)
  • activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+2,4%).

Scăderi s-au înregistrat în comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (-3,0%).

Afacerile din retail. Septembrie 2020 vs. septembrie 2019

Faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, cifra de afaceri din comerţ a crescut atât ca serie brută cu 2%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 0,2%.

Pe serie brută, majorarea cifrei de afaceri s-a datorat creşterii din comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+42%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+13,5%), comerţul cu ridicata nespecializat (+9,6%), activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata (+8,6%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+4,7%) şi comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+2,9%). Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (-35,3%) şi comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-2,2%).

Afacerile din retail. Rezultatele din primele nouă luni ale anului 2020

În primele nouă luni ale acestui an, cifra de afaceri din comerţul cu ridicata (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în termeni nominali, a crescut faţă de perioada similară a anului trecut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 3,5%, respectiv cu 2,5%.

Pe serie brută, evoluţia cifrei de afaceri a fost influenţată de creşterile consemnate de comerţul cu ridicata al echipamentului informatic şi de telecomunicaţii (+22,1%), comerţul cu ridicata nespecializat (+6,9%), comerţul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+4,5%), comerţul cu ridicata specializat al altor produse (+3,8%), comerţul cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor şi al tutunului (+1,6%) şi comerţul cu ridicata al produselor agricole brute şi al animalelor vii (+1,1%). Scăderi au înregistrat comerţul cu ridicata al altor maşini, echipamente şi furnituri (-3,2%) şi activităţile de intermediere în comerţul cu ridicata.

Citeşte şi Câţi bani au cheltuit românii de Black Friday?