Stiri: Stiri

Afacerile hoteliere, ușor neprofitabile față de anii precedenți

04.11.2013

Un studiu efectuat de către Federația Industriei Hoteliere din România arată că gradul de ocupare al hoteurilor din România a scăzut în comparație cu anii trecuți. Unitățile hoteliere autohtone sunt cu 7 la sută mai goale față de anul 2008, ducând implicit și la scăderea profitabilității cu patru procente.

Desi capacitatea de cazare este mai mare, au scazut doi indicatori foarte importanti: cheltuielile turistilor in Romania si numarul de zile de cazare de turist. Astfel, veniturile hotelurilor au scazut cu peste 9% in ultimii cinci ani, iar cheltuielile au urcat cu mai mult de 5%„, potrivit studiului FIHR realizat pe baza informatiilor de la Institutul National de Statistica si a celor transmise de hotelieri.

Cu toate acestea, numărul hotelurilor din România a crescut de la 1111 unități la 1400 de unități. În ceea ce privește numărul hostelurilor din țară, acesta a urcat de la 46 la 178 plus alte 500 de pensiuni urbane și rurale.

Cresterea numarului de turisti se reflecta mai degraba in cresterea cheltuielilor, avand in vedere ca tariful mediu a scazut si consumul turistilor s-a diminuat in perioada de criza. Cresterea TVA de la 1 iulie 2010 la 24% a fost o mare lovitura data industriei turistice atat la nivelul hotelierilor, cat si la nivelul agentiilor„, se mai arata in studiul federatiei.