Stiri: Stiri

Afacerile Saint-Gobain Construction se vor menține anul acesta la nivelul din 2012

20.11.2013

Saint-Gobain Construction Products România va încheia acest an cu afaceri similare cu cele din 2012, cu toate că piața de profil a cunoscut o scădere constantă, prețurile la materii prime au crescut, iar românii au tendința de a se îndrepta spre categorii de produse mai ieftine.

Structura cifrei de afaceri este alcătuită din contribuția sistemelor uscate, care reprezintă peste două treimi din totalul afacerii şi a sistemelor umede, care ocupa restul.

Având un portofoliu bogat de produse fabricate şi comercializate, Saint-Gobain Rigips este printre liderii pentru fiecare segment de piaţă în care activează.

Anual compania investeşte între 1,3 şi 2,3 milioane de euro în eficientizarea proceselor şi în retehnologizarea unităţilor de producţie.

În 2012 compania a investit circa 450.000 de euro într-un sistem de colectare, filtrare şi evacuare a apelor din carieră, aproximativ 270.000 de euro într-o unitate pilot de reciclare a deşeurilor de gips-carton, care permite reutilizarea deşeurilor şi reducerea gradului de utilizare a rocii naturale din carieră, iar în 2013 a deschis un nou depozit şi un sediu administrativ la fabrica de ipsos din Turda, o investiție totală de circa 1,3 milioane de euro.

Potrivit reprezentaților companiei, piaţa de profil înregistrează reduceri şi în 2013, în contextul scăderii continue a sectorului construcţiilor, a creşterii costurilor de producţie, dar şi a orientării clienţilor către produsele cu preţuri mici. ”Necunoaşterea standardelor de proiectare şi construcţie, absenţa unui sistem de control serios şi o piaţa a muncii care nu oferă suficient personal calificat sunt factori care împiedică o progresie mai dinamică a pieţei de profil”, au declarat sursele citate.

Deşi nu există date provenite dintr-o monitorizare oficiala a acesteia, Saint-Gobain estimează că piaţa de gips-carton din România va atinge în 2013 o valoare de circa 88-90 milioane de euro, cu volume previzionate cu mult sub valoarea de 40 de milioane metri pătrați.

În prezent, Saint-Gobain Rigips este prezentă la nivel naţional prin intermediul celor aproximativ 200 de distribuitori cu peste 300 de puncte de vânzare.

Compania are trei unităţi de producţie: o unitate de procesare a rocii în comuna Mihai Viteazu, judeţul Cluj, o fabrică de plăci de gips-carton şi o fabrică de ipsos de construcţii şi ipsos industrial, cu spaţii de depozitare proprii, toate situate în Turda, şi un depozit în Bucureşti.