Afisajele de tip E-paper

Afișaje de tip E-paper sau panouri LCD tradiționale?

09.03.2020

Afișajele de tip E-paper sunt cele care folosesc cerneală electroforetică, compusă din microparticule care reușesc să imite aspectul pe care cerneala obișnuită îl are pe hârtie. Dispozitivele de tip E-paper sunt cele care ne permit citirea cărților în format electronic de tip E-book Reader precum Amazon Kindle, care prezintă anumite caracteristici speciale – un consum redus de energie, o lectură ușoară și plăcută, dar mai ales faptul că alimentarea cu energie poate fi întreruptă, afișarea rămânând în continuare vizibilă.

Afișajele de tip E-paper, deși au fost folosite inițial doar pentru dispozitivele de tip e-book readers, au început să fie folosite și în alte aplicații, pe măsură ce tehnologia a avansat și costurile de producție s-au redus.

Etichete electronice pentru supermarketuri

Afișajul de tip E-paper pot fi folosit pentru etichetarea dinamică a produselor din supermarketuri. Faptul că este necesară o simplă conexiune la computerul principal al magazinului face ca re-etichetarea produselor să nu mai fie necesară, realizând o importantă economie de timp, ofertele fiind promovate deosebit ușor, în timp ce prețurile pot fi modificate direct la fața locului, în condițiile în care casele de marcat vor fi actualizate imediat.

„Aceste module mici, extrem de subțiri, sunt ideale pentru unelte și aparatură și împreună cu un procesor economic pe 32 de biți, cum ar fi ARM M0 (Nr. Stoc RS: RS 124-2958), contoarele tradiționale de panou pot fi acum înlocuite cu un echivalent grafic complet și cam în aceeași categorie de preț”.

Ce este E-paper?

Tehnologia E-paper folosește cerneala electronică (Electronic Ink). Celule minuscule sau microcapsule constituite din particule de cerneală albă și neagră, încărcate cu o anumită sarcină electrică, se comportă diferit în funcție de direcția de polarizare a câmpului, controlând astfel culoarea capsulei.

„Când se aplică un câmp electric, particulele albe sau negre se ridică în funcție de direcția de polarizare câmpului, controlând astfel culoarea capsulei. Ca o analogie între tehnologiile de afișare, această capsulă este asemănătoare cu un pixel. Mai multe capsule reprezintă mai mulți pixeli, deci o imagine, doar că în cazul E-paper este doar o afișare alb-negru”.

Ecranul LCD tradițional sau afișajul E-paper SGD 21-B?

Avantajul cărților electronice poate fi exploatat la maxim de către producătorii de aparatură și unelte deoarece, în cazul afișajelor de tip E-paper, deși este nevoie de energie pentru a repoziționa particulele, acestea își păstrează poziția după ce câmpul electric a fost oprit. Având un consum similar cu cel al unor dispozitive tradiționale cu panou LCD, afișajele de tip E-paper permit o afișare clară în lumina soarelui cu contrast ridicat. În plus, acest tip de afișaj este mai subțire, cu o grosime de 1mm, față de LCD-urile tradiționale de sticlă care au între 2 și 3 mm.

Principalele avantaje grafice oferite de E-paper  

  1. Diferite formate de afișare SGD 21-B disponibile

Principalul avantaj oferit de E-paper este faptul că informația rămâne, chiar dacă alimentarea este oprită. Acest lucru poate fi folosit în diferite formate de afișaje SGD 21-B disponibile.

„Un afișaj pentru dispozitive necesită mai mult decât reprezentarea unor numere. Are unități de măsură și numele unui proces sau a unui parametru la care se referă. O citire simplă numerică poate să nu fie cea mai bună modalitate de a comunica starea procesului către operator. Poate un grafic de tip bară să fie mai eficient? (Un exemplu bun aici ar fi starea de încărcare a unei baterii.) Poate un tahometru cu acul în mișcare? Mai sunt și alte informații esențiale cum ar fi condițiile de alarmă, avertismente etc.”.

  1. Ușurința în utilizare

Lascar SGD 21-B (Nr.stoc RS 161-3503)  vine la pachet cu o aplicație gratuită de configurare a Panel Pilot B. Astfel, utilizatorul are ocazia de a selecta stilul de instrumente de afișat datele dorit, și mai apoi scalarea care se potrivește aplicației.

Aplicația de configurare Panel Pilot B

Cu ajutorul unui microcontroller, pot fi încărcate diferite aplicații sau selectate cu ajutorul USB-ului, în condițiile în care calibrarea contorului poate fi realizată digital. În acest fel, calibrarea nu se rezumă doar la realizarea unei citiri.

“Calibrarea contorului poate fi făcută digital, în loc să folosească un potențiometru, ceea ce înseamnă că poate fi făcută fără acces fizic la contor și reduce la minimum problemele cauzate de uzura potențiometrelor. Calibrarea nu se rezumă doar la realizarea unei citiri, căci procesorul poate fi folosit pentru a liniariza curba de histerezis a senzorului, precum în cazul celor cu termocuple sau termistori”.

Conectare cu lumea exterioară

Microcontrolerele sunt prevăzute cu pini de intrare și ieșire, extrem de utili atât în ceea ce privește controlul, cât și afișajul.

“Utilizatorul poate dori să declanșeze un semnal de ieșire atunci când este depășit un nivel dat (stare de alarmă ridicată). Interfețele standard din industrie, cum ar fi SPI, de care dispun actualele microcontrolere înseamnă că și alte dispozitive, nu doar cele cu semnale analogice, pot fi conectate pentru a afișa informații sau pentru etichetarea proceselor”.

Afișajul de tip E-paper din seria Lascar B cu afișare pe 6 cifre poate fi găsit în oferta Aurocon Compec (Nr. Stoc RS: 161-3503 și cod producător: SGD 21-B). Acesta se configurează foarte ușor prin intermediul aplicației proprii lascarpilot B și reprezintă o soluție foarte eficientă din punct de vedere economic și energetic.

Pentru următoarea perioadă, specialiștii confirmă faptul că tehnologia E-paper va continua să se dezvolte, nu numai în direcția afișajelor monocromatice, ci chiar în trei culori, care sunt deja disponibile pe piață. Pe măsură ce tehnologia va evolua, costurile de introducere a unei game de culori mai bogate vor scădea, ceea ce va face posibilă folosirea chiar și pentru dispozitivele mici.

Autor: Niță Emil Ionut

Aurocon COMPEC SRL

 

 

Tel: 021 304 62 33

Fax: 021 304 62 34

Email:compec@compec.ro

Site: www.compec.ro

Distribuitor: RS Components, SICK, MURR Elektronik, STASTO, Hitachi

 

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/tehnologia-5g/

Citiți și despre:

O părere la “Afișaje de tip E-paper sau panouri LCD tradiționale?

  1. Pingback: Putere de calcul și rapiditate într-o singură placă de dezvoltare | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.