Producatori

Agora Plast

AGORA PLAST, în topul firmelor prelucrătoare de mase plastice din România

01.03.2024

Compania utilizează tehnologie curată, prin capacitatea de reutilizare prin regranulare și readucerea în circuitul de fabricație a eventualelor piese rebutate sau a deșeurilor. AGORA PLAST a fost înființată în anul 1995 din inițiativa a doi asociați – Cosac Picos Gabriela, cu o solidă pregătire și experiență în comerț-finanțe – și Szoke Oscar, care și-a asumat partea de organizare investiții și producție. Societatea s-a bazat pe începuturile încurajatoare ale unui start-up demarat cu doi ani înainte, Agora Trading, în care aceiași asociați au testat necesitățile și posibilitățile de atragere a unor produse de largă utilitate casnică, accesibile unui public cumpărător aflat într-o perioadă plină de provocări în care se dezvolta piața concurențială în România.

Analizând deficitele existente în piață, cei doi asociați au identificat surse și furnizori din Extremul Orient și țări ale Europei de Est pentru articole accesibile din mase plastice, porțelan, sticlă, ceramică, inox, articole care s-au bucurat de apreciere și au asigurat baza pentru dezvoltarea afacerii.

În evoluția companiei, un moment important a fost reprezentat de aderarea României la acordurile CEFTA, prin care au fost eliminate taxele vamale pentru o serie de țări ale Europei Centrale. În acest fel, balanța comercială a înclinat spre categorii de mărfuri din această zonă, cu accent determinant pe articole din mase plastice.

Un moment important a fost reprezentat de aderarea României la acordurile CEFTA prin care au fost eliminate taxele vamale pentru o serie de țări ale Europei Centrale

În aceste condiții, în 1996, beneficiind de cooperarea și experiența tehnică a unui furnizor extern, compania a achiziționat primele utilaje cu care a demarat producția proprie de articole casnice din mase plastice, activitate care s-a dezvoltat până în prezent într-un portofoliu de peste 150 de repere.

„În paralel, am continuat să extindem relațiile cu furnizorii externi pentru asigurarea unor produse complementare, articole inovative cu impact pe piață, astfel încât portofoliul activ de produse a ajuns să depășească 800 de articole, ne-a declarat dna. Gabriela Cosac, Co-Fondator AGORA PLAST.

AGORA PLAST, recunoscută pentru calitatea și diversitatea produselor

De-a lungul timpului, AGORA PLAST a colaborat și a reprezentat mari producători, precum Curver sau Plast Team, fiind în același timp distribuitor pentru firme cunoscute din Serbia, Polonia, Turcia, India și Egipt. Elementul distinctiv prin care compania s-a remarcat în permanență a fost dat de calitatea și diversitatea produselor prin care AGORA PLAST atrage interesul clienților, produse care sunt distribuite prin marile rețele comerciale multinaționale Cash&Carry (Metro, Selgros), hypermarketuri (Carrefour, Kaufland, Auchan), bricolaj (Dedeman, Leroy Merlin, Brico Depo) sau hard discounteri (Penny, Profi).

În ceea ce privește comerțul tradițional, rețeaua de distribuție cuprinde în acest moment peste 300 de clienți permanenți din întreaga țară – lanțuri locale de magazine și distribuitori.

Rețeaua de distribuție AGORA PLAST cuprinde în acest moment peste 300 de clienți permanenți din întreaga țară – lanțuri locale de magazine și distribuitori

Compania își comercializează produsele și în mediul online, un canal important și eficient de promovare al vânzărilor fiind disponibil la adresa www.produsecasnice.ro, canal care câștigă an de an recunoaștere, apreciere și vânzări semnificative.

„În paralel pentru distribuitorii noștri am dezvoltat o aplicație online prin care, în mod personalizat, au acces la întreg fondul nostru de produse și pot transmite operativ comenzi. Subliniem că întregul proces de promovare și vânzare are ca suport o echipă de vânzări dedicată, constituită din colegi cu experiență, detaliază dl. Oscar Szoke, Co-Fondator AGORA PLAST.

Privind în perspectiva asigurării bazei logistice necesare dezvoltării companiei, asociații Agora Plast au reinvestit profitul, accesând de asemenea un credit bancar,  dezvoltând un centru logistic, situat într-o poziție strategică, la intrarea în Mogoșoaia, centru care asigură cadrul necesar extinderii afacerii, precum și resurse complementare.
Astfel, TERRANOVA CENTER, locație în care își are sediul Agora Plast, este o investiție de 9,5 milioane de euro, realizată prin forțe proprii, și oferă două clădiri de birouri clasa A, însumând 3.000 mp, precum și două depozite moderne în suprafață de 12.000 mp. Prin amplasarea și capacitatea sa, TERRANOVA CENTER are menirea să răspundă oportunităților viitorului.

AGORA PLAST, o companie preocupată de sustenabilitate

În structurarea și actualizarea permanentă a sortimentului, AGORA PLAST monitorizează tendințele și evoluțiile sectoriale și participă la principalele manifestări expoziționale internaționale dedicate, având contracte cu peste 30 de furnizori externi și identificând potențialele oportunități disponibile.

Trebuie menționat și faptul că, activând în domeniul prelucrării maselor plastice, AGORA PLAST se confruntă și cu percepții eronate privind impactul asupra mediului. În consecință, este de datoria reprezentanților companiei să își asigure clienții și opinia publică în general că acordă atenția cuvenită aspectelor legate de sustenabilitate.

AGORA PLAST monitorizează tendințele și evoluțiile sectoriale și participă la principalele manifestări expoziționale internaționale dedicate

„Din această perspectivă, a sustenabilității, menționăm că tehnologia utilizată este 100 la sută curată, prin capacitatea de reutilizare prin regranulare și readucerea în circuitul de fabricație a eventualelor piese rebutate sau a deșeurilor rezultate din procesul de injecție, continuă dna. Cosac.

Consolidarea prezenței în marile rețele din IKA

În perioada următoare, AGORA PLAST se concentrează pe consolidarea prezenței companiei ca furnizor semnificativ al marilor rețele din IKA și acordă o atenție sporită creșterii ponderii în cadrul comerțului tradițional prin parteneriate stabile cu distribuitori locali din toate județele țării. Un obiectiv important pentru perioada următoare este reprezentat de creșterea vânzărilor în comerțul tradițional, care în prezent reprezintă circa 33% din cifra de afaceri, față de 67% cât reprezintă vânzările din IKA.

Pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare în viitor compania are în vedere întărirea forței de vânzare prin pregătirea continuă, îmbunătățirea site-ului companiei pentru imagine și utilizare mai eficientă, iar pe termen lung întărirea capacității de satisfacere a comenzilor prin modernizarea bazei materiale în depozit și logistică.

Pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare în viitor compania are în vedere întărirea forței de vânzare prin pregătirea continuă și îmbunătățirea site-ului companiei pentru imagine și utilizare mai eficientă

„Mizăm, în această misiune, pe o tendință evidentă de apariție și dezvoltare în comerțul local a unor noi magazine de tip supermarket sau cash and carry, a căror popularitate este în creștere în rândul cumpărătorilor”, este de părere dl. Szoke.

AGORA PLAST pune accent pe calitatea personalului

Pe lângă tehnologie, baza materială, furnizori și clienți, principala valoare a companiei o constituie calitatea personalului. În acest sens, AGORA PLAST acordă atenție permanentă creării și menținerii unui cadru stimulativ, motivant. În centrul procesului de evaluare, societatea pune accentul pe implicarea fiecărui angajat în buna funcționare a companiei conform responsabilităților sale, iar în cadrul pachetului de beneficii se includ, pe lângă salariu, bonuri de masă, comisioane, bonusuri și sprijin social, când este cazul.

Pe lângă angajamentul față de succesul intern al firmei, aceasta promovează și implicarea activă în comunitatea în care activează, sprijinind diverse proiecte și inițiative sociale.

Pe lângă angajamentul față de succesul intern al firmei, aceasta promovează și implicarea activă în comunitatea în care activează, sprijinind diverse proiecte și inițiative sociale

În cadrul proiectelor sociale, AGORA PLAST și-a propus să susțină de mai mulți ani o fundație dedicată sprijinirii persoanelor în vârstă fără posibilități și copiilor din familiile nevoiașe din comuna Lada județul Călărași.

„Ne bucurăm să ne aducem contribuția ori de câte ori acest lucru este posibil și considerăm că această implicare continuă în proiectele sociale reprezintă nu doar o responsabilitate, ci și o oportunitate de a aduce schimbări pozitive în comunitatea noastră. Este un privilegiu să putem oferi sprijin celor aflați în nevoie și să fim alături de ei în momentele dificile, demonstrând astfel angajamentul nostru față de valorile umanității și solidarității”, mai spune dna. Gabriela Cosac.

O evoluție crescândă de la an la an

O privire sintetică asupra rezultatelor financiare ale AGORA PLAST din ultimii 10 ani arată o evoluție continuă, fără scăderi, a cifrei de afaceri de la peste 10 milioane lei în 2013, la peste 40 milioane lei în 2023, raportată la același număr mediu de salariați, anume 50. Aceeași evoluție se remarcă privind creșterea profitului, respectiv a veniturilor companiei. Compania înregistrează astfel o evoluție crescândă a profitului an de an, în 2023 fiind înregistrat un rezultat net de peste 2.500.000 lei, mai mult cu 43 % față de anul 2022.

În plus, pe parcursul anilor, societatea s-a situat constant pe poziții onorante, în Topul Firmelor din industrie, iar raportul pentru anul 2023 al companiei de analiză și evaluare financiară RisCo.ro a stabilit valoarea de piață a societății AGORA PLAST la 6.342.000 EUR, valoare care îi conferă locul 2 în județul Ilfov și locul 44 între firmele prelucrătoare de mase plastice din România.

Compania înregistrează o evoluție crescândă a profitului de la an de an, în 2023 fiind înregistrat un rezultat net de peste 2.500.000 lei, mai mult cu 43 % față de anul 2022

„În perspectivă, urmărim menținerea ratei de profitabilitate în condițiile unei creșteri anuale de 15-20 % a cifrei de afaceri. Vom continua să ne concentrăm eforturile în direcția menținerii unei rate de profitabilitate ridicate, dar și oferirii unor produse de calitate, care răspund nevoilor și cerințelor consumatorilor moderni, astfel încât să rămânem în continuare în topul domeniului nostru de activitate”, concluzionează dl. Oscar Szoke, Co-Fondator AGORA PLAST.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/hamilton-central-europe-investitii-in-precizie-si-calitate/