Compania plănuiește transformarea Insulei Mari a Brăilei în cea mai modernă exploatație din lume. Agricost, cea mai mare fermă de cereale din România, companie care are ca activitate principală cultivarea și comercializarea cerealelor, a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase şi a altor culturi, a fost preluată de compania Al Dahra Agriculture LLC. din Emiratele Arabe Unite în anul 2018, tranzacție care a fost autorizată de Consiliul Concurenței. Din punct de vedere al structurii organizatorice însă, aceasta nu s-a schimbat în urma preluării companiei de către compania arabă, fiind păstrată atât structura fermelor și a sectoarelor, cât și a personalului din cadrul acestora.
„Obiectivul noului acționariat este acela de a transforma Insula Mare a Brăilei în cea mai modernă exploatație din lume, prin maximizarea randamentelor pe hectar și reducerea costurilor, prin implementarea de noi tehnologii, pe baza unui management eficient al resurselor, în armonie cu mediul înconjurător”, ne-a declarat Dna. Gianina Ioniță, Director Executiv Agricost.
Structura organizatorică a companiei Agricost și suprafața administrată au rămas aceleași din anul 2014
Obiectivele stabilite de noul management sunt realizabile doar prin investiții susținute, astfel încât, pentru următorii 4 ani, planul investițional cuprinde construirea a încă 3 fabrici de deshidratare și peletizare, continuarea reechipării tehnologice a fermelor cu echipamente de ultimă generație, asigurarea echipamentelor necesare implementării de noi tehnologii și modernizarea sectorului Nave, prin achiziționarea a două bacuri moderne.
Un alt obiectiv important al companiei este acela de a susține educarea și formarea tinerilor încadrați atât în licee, cât și în universitățile de profil.
Producția medie pe hectar a crescut cu 29%
Departamentul de producție este în acest moment format din 29 de ferme, acesta fiind deservit de 15 sectoare care sprijină activitatea de producție – Sector Semințe, Chimizare, Sectoarele mecanice care se ocupă de mentenanța echipamentelor agricole și Laboratorul de analize pedologice.
Producția medie pe hectar a înregistrat în perioada 2014-2019 o creștere de 29%, cele mai mari creșteri fiind înregistrate la lucernă și floarea soarelui.
În ceea ce privește portofoliul de produse oferite, s-au păstrat aceleași culturi, dar a fost crescută suprafața cultivată cu plante pentru nutreț de la 0,4%, cât era în 2014, la 7% în 2019. În plus, compania a testat un nou furaj, format dintr-un amestec format din triticale și o plantă leguminoasă (mazăre), pentru a obține un furaj de mare valoare. În prezent, Agricost continuă testările pentru îmbunătățirea nutritivă a acestui furaj.
Procesul de retehnologizare al Agricost, în plină desfășurare
În momentul de față, Agricost se află în plin program de retehnologizare a echipamentelor agricole din dotare, urmărindu-se ca în 2 ani toate fermele din cadrul companiei să folosească noul modul de mașini pentru o fermă de 2.000 ha, intitulat 90-60-90. Acest modul cuprinde 30 de Jokere, 30 de semănători, 30 de sprayere, 30 de combine, 60 de tractoare și 60 de remorci.
La un cost sensibil egal cu cel al unei tehnologii standard, prin utilizarea noii combine Claas, a semănătorii Focus-Horsch, a tractorului Fendt și a remorcii Kobzarenko, se reduce timpul de amortizare la jumătate. Această reducere poate fi obținută printr-un consum energetic redus (2 l/to din 4 l/to), un consum de forță de muncă redus (4 persoane din 8), pierderi de recoltare aproape zero, dar și ameliorarea tasării solului prin reducerea traficului și prin utilizarea șenilelor la tractoare și combine.
„Un alt obiectiv foarte important pentru noi a fost extinderea suprafeței de irigat. Anul acesta a fost o reală provocare pentru Agricost, din cauza secetei pedologice pronunțate”, precizează Dna. Gianina Ioniță.
Din septembrie 2018 până la sfârșitul lunii august 2019, au fost înregistrate precipitații active de 183 mm/mp față de 485 mm/mp, cât ar fi fost normal. Anul acesta, Agricost a achiziționat 173 de echipamente de irigat, urmând ca anul viitor să mai fie achiziționate 130 de unități. Dotarea cu stații meteo a fiecărei ferme din cadrul companiei are rolul de a înregistra permanent parametrii meteo, în scopul adaptării tehnologiilor agricole, astfel încât culturile agricole să fie ajutate să depășească momentele critice.
Agricost a achiziționat 173 de echipamente de irigat, urmând ca anul viitor să mai fie achiziționate 130 de unități
Angajații companiei folosesc cele mai noi tehnologii de cultivare
În acest moment, compania are un număr de 940 de angajați. Unul dintre obiectivele principale ale Agricost este reprezentat de perfecționarea şi pregătirea continuă a personalului, care beneficiază de 5 traininguri în câmp pe an pentru principalele lucrări, plus alte traininguri adiacente pentru implementarea tehnologiilor aprobate.
De asemenea, aplicația MyJohn Deere oferă informații cu privire la modul în care s-au realizat tratamentele și fertilizarea variabilă cu dozele administrate conform planului de fertilizare. Agricost este adeptul practicării lucrărilor minime de cultivare a solului, ceea ce înseamnă că intervenția se limitează la încorporarea resturilor vegetale și semănatul direct, combaterea bolilor, dăunătorilor și buruienilor, dar și recoltarea și transportul producției.
Cu ajutorul aplicației Geoscan, angajații companiei monitorizează dezvoltarea culturilor agricole, folosind imaginile transmise de satelit, pentru a putea interveni în timp optim asupra stării de vegetație a culturii
Compania a readaptat tehnologia de administrare a îngrașămintelor cu fosfor la prășitoare, prin aplicarea lor o dată cu semănatul, îmbunătățind performanța semănătorii Focus-Horsch, încorporându-le lângă sămânță (starter), precum și la adâncime sub sămânță.
Mediu și implicare socială
Unul dintre principiile de management pe care se bazează activitatea companiei este grija față de mediul înconjurător. În acest scop, compania acționează prin reducerea consumului de combustibil, prin introducerea noului modul de mașini pentru o fermă de 2.000 ha, prin practicarea lucrărilor minime ale solului, prin reducerea dozelor de pesticide și de soluție pe hectar cu 25% și prin demineralizarea apei utilizate la tratamente, folosind cele 30 stații de dedurizare din dotare.
Agricost folosește doar produse prietenoase cu mediul, certificate și acreditate de Uniunea Europeană, dar a demarat și un program de înființare și împădurire cu perdele de protecție
Compania se implică, de asemenea, și în diverse campanii sociale: „Până în acest moment, am oferit sponsorizări pentru școlile și grădinițele din comunele Marasu și Frecăței, care au fost integral echipate cu mobilier nou, calculatoare și televizoare, către asociații culturale, alte școli și grădinițe din județ, pentru echipa locală de handbal feminin, Crucea Roșie și alte instituții. Am demarat, cu fonduri proprii, acțiunea de supraînălțarea a digului care va proteja, în situația unei viituri puternice, cele circa 5.000 de persoane care trăiesc în localitățile din incinta IMB”, a detaliat Directorul Executiv.
Perspectiva financiară
Din punct de vedere financiar, anul 2018 a înregistrat o creștere a profitului cu 8% față de perioada anterioară, creștere generată de o mai bună monitorizare a costurilor.
„Anul 2019 este o reală provocare pentru noi, din cauza secetei care a dublat costurile cu irigațiile, a creșterii alarmante a prețurilor din anumite domenii, cum ar fi prețul energiei electrice, coroborat cu scăderea prețurilor de vânzare a produselor agricole de aproximativ 6%, motiv pentru care estimăm că rezultatele financiare ale anului 2019 vor fi mai mici decât cele înregistrate anul trecut”, explică Dna. Gianina Ioniță.
În ultima perioadă, raportul vânzărilor producției agricole a fost 20% vânzări directe către export și 80% vânzări către traderi interni. Pentru perioada următoare, reprezentanții Agricost afirmă că strategia privind vânzarea producțiilor agricole viitoare vizează creșterea ponderei exportului, pentru a ajunge până la 70% din total.