Rezultate Agricover 2019

Agricover a susținut 2800 de fermieri în 2018. Ce valoare au creditele acordate?

20.03.2019

Agricover Credit IFN a a raportat, în 2018, un profit net de 33,2 milioane lei. Nivelul este în creștere de 49% față de anul 2017. Valoarea totală a creditelor acordate, anul trecut, a fost de 1,63 miliarde lei, în timp ce numărul clienților activi a ajuns la 2800 fermieri performanți, în creștere cu 21% comparativ cu anul anterior.

Agricover este principala instituție financiară dedicată finanțării agriculturii românești.

Agricover credite fermieri. O creștere sănătoasă

“În 2018 am continuat creșterea sănătoasă prin dezvoltarea portofoliului de clienți în segmentul fermierilor micro, mici și medii. Am extins echipa comercială care se deplasează direct la fermă pentru a acorda fermierilor cele mai potrivite soluții de finanțare și am consolidat o echipă dedicată pentru a răspunde nevoilor specifice de finanțare a clienților micro” a declarat Robert Rekkers, Directorul General Agricover Credit IFN.

Agricover credite fermieri. Informaţii financiare la 31 decembrie 2018:

• Profitul operațional: 42.994.000 Lei, în creştere cu 45% faţă de 2017

• Profitul net: 33.225.000 Lei în creștere cu 49%

• Capitaluri proprii: 220.000.000 Lei, în creștere cu 18%

• Rata de adecvare a capitalului (conform normelor BNR): 22.7%

• Credite neperformante cu restanţe mai mari de 90 de zile: 1,26%

• Valoarea creditelor acordate: 1.628.000.000 Lei, în creștere cu 19%

• Expunere din credite: 1.300.000.000 Lei, în creștere cu 30%

• Număr clienți activi: 2800 fermieri, în creștere cu 21%

Expunerea din credite a avansat cu 30%. Nivelul a ajuns la 1,30 miliarde lei.

Agricover credite fermieri. Rata creditelor neperformante

În schimb, rata creditelor neperformante cu restanţe mai mari de 90 de zile a fost de 1,26%, un nivel foarte bun comparativ cu media sistemului bancar și în scădere ușoară față de anul trecut.

Pentru a asigura necesarul de fonduri destinate finanțării fermierilor, Agricover și-a menținut parteneriatele solide cu băncile locale prin extinderea liniilor de credit existente, dar și cu partenerii internaționali consacrați precum:

  • International Finance Corporation
  • European Investment Bank
  • European Investment Fund
  • Black Sea Trade and Development Bank
  • European Fund for Southeast Europe
  • International Investment Bank
  • Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare

Agricover credite fermieri. Valoarea fondurilor accesate

Valoarea fondurilor accesate în anul 2018 a crescut cu 27%, ajungând la 1,38 miliarde lei, în timp ce capitalurile proprii au ajuns la 220 milioane lei, în creștere cu 18%.

În ceea ce privește portofoliul de produse specializate, finanțarea capitalului circulant a ocupat în continuare cea mai mare pondere din volumul plasamentelor acordate în 2018.

„Creditele pe termen mediu având ca destinație achiziția rapidă de teren agricol au înregistrat cea mai mare creștere, fiind urmate de soluțiile de finanțare pentru acoperirea necesarului de inputuri prin produsele de sinergie dezvoltate în cadrul grupului Agricover. Înțelegem agricultura, cunoaștem nevoile specifice ale fiecărui fermier în parte, ceea ce ne permite aprecierea corectă a riscurilor, aplicarea unor formule flexibile de constituire a garanțiilor și timp de răspuns rapid, fără birocrație. Pentru că agricultura nu așteaptă finanțări întârziate, iar fermierul român are nevoie de suport pentru creștere și dezvoltare”, a declarat Robert Rekkers.

Agricover credite fermieri. Planuri pentru 2019

Pentru 2019 Agricover își propune să continue creșterea sănătoasă. Instituția de creditare urmărește cu precădere extinderea portofoliului de clienți micro și mici, precum și dezvoltarea de noi produse specializate adresate acestor segmente.

Totodată, Agricover va continua să investească în cele mai noi soluții informatice pentru a asigura răspuns prompt și acces facil la finanțare unui număr de clienți în continuă creștere.

Citește și Vânzările de terenuri din România, evoluție spectaculoasă

 

 

 

Citiți și despre: