Agricultura montană trebuie să se axeze pe calitate

01.12.2018

Pentru a face agricultura montană mai profitabilă, fermierii beneficiază de o serie de ajutoare financiare. Agricultura montană este caracterizată prin ferme de mici dimensiuni care au o producție redusă. Din acest motiv, pentru a fi performante, acestea trebuie să fie orientate către calitate. La nivel european, agricultura montană este dominată de sisteme agricole care au la bază pășunatul și diverse culturi permanente, precum livezi, podgorii sau culturi agricole de subzistență.

Conform datelor Euromontana, asociația europenă implicată în dezvoltarea durabilă a zonelor montane, fermele agricole montane sunt, în general, mai mici comparativ cu mediile naționale, dimensiunea medie a unei astfel de ferme fiind de 3, 9 hectare.

În zonele montane însă există un număr ridicat de fermieri mici care pun accent pe agricultura de subzistență.

Cu toate acestea, agricultura montană are o strânsă legătură cu dezvoltarea economică durabilă și cu agro-turismul.

Agricultura montană are o strânsă legătură cu dezvoltarea economică durabilă și cu agro-turismul

La nivel european, agricultura montană reprezintă 18% din exploatațiile agricole, 15% din suprafața agricolă cultivată și 15% din forța de muncă din domeniul agricol.

La nivel UE, agricultura montană reprezintă 18% din exploatațiile agricole

Dezavantajele agriculturii montane

Principalul dezavantaj al agriculturii montane este reprezentat de faptul că, din cauza constrângerilor geografice, de cele mai multe ori aceasta nu este rentabilă. Productivitatea muncii este în medie mai mică cu 40% în comparație cu terenurile joase.

În zonele montane, productivitatea agricolă este cu 40% mai redusă

Fermierii montani operează într-un mediu pretențios. Condițiile meteorologice și cele legate de sol reduc perioada de vegetație, costurile forței de muncă sunt mai ridicate, iar topografia face ca utilizarea mașinilor convenționale să fie mai dificilă, adesea necesitând cheltuieli suplimentare.

Subvenții pentru agricultura montană

Însă, pentru a fi profitabilă, agricultura montană beneficiază de importante subvenții.

În acest sens, Ministerul Agriculturii din România  a anunțat, în august 2018, că statul va acorda 1 miliard de euro, pentru o perioadă de 10 ani, fermierilor din zona montană. Fondurile sunt acordate în baza noii Legi a muntelui.

Subvențiile destinate agriculturii montane au scopul de a asigura și valorifica, în mod durabil, resursele muntelui. De asemenea, se are în vedere și conservarea peisajului şi a biodiversităţii, precum şi dezvoltarea activităţilor economice în aceste zone.

Fondurile pentru agricultura montană sunt acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Prin Legea muntelui nr. 197/2018 se aprobă și programul de încurajare a activităţilor din zona montană

Scutiri de la impozitul agricol pentru familiile tinere

Mai exact, prin intermediul Legii muntelui, familiile tinere de agricultori din zonele montane care cresc animale sunt scutite de impozitul agricol şi de impozitul pe venitul realizat din agricultură pentru o perioadă de cinci ani la înfiinţare. De asemenea, ei beneficiază și de o scutire de 50% din impozitul pe profitul înregistrat în următorii ani.

Sunt încurajați și tinerii antreprenori (specialişti agricoli, medici, profesori) care se stabilesc în zona montană şi se obligă să desfăşoare activitatea pe o perioadă de minimum cinci ani într-o astfel de zonă. Sprijinul acordat acestei categorii vine sub forma unei prime de instalare.

Tinerii antreprenori care se stabilesc în zone montane pot beneficia de o primă de instalare

Agricultura montană în Programul Național de Dezvoltare Rurală 2020

Alte ajutoare financiare prin care se sprijină agricultura montană sunt acordate prin intermediul PNDR – Programul Național de Dezvoltare Rurală 2020.

În luna mai a anului 2018, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a încheiat peste 4.500 de contracte de finanțare care au drept obiect investiții în zona montană din România. Pentru aceste acorduri de finanțare s-au făcut plăți care ajung la 230,6 milioane de euro. Aceste fonduri se adresează fermierilor din zona montană, pentru dezvoltarea de ferme de dimensiuni mici, pentru modernizarea unităților de procesare a produselor agricole, pentru infrastructura montană sau pentru protejarea patrimoniului cultural.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a încheiat, în mai 2018, peste 4.500 de contracte de finanțare care au ca obiect investițiile în zona montană

Agricultura Montană în cadrul Politicii Agricole Comune 2014-2020

Alte finanțări sunt acordate prin intermediul Politicii Agricole Comune 2014-2020. Astfel, fermierii din zonele montane pot beneficia de plăți directe pe hectar. De asemenea, din anul 2015, la nivel european a mai fost introdusă o măsură de finanțare a agriculturii montane, măsură ce are în vedere conservarea biodiversității, precum și atenuarea efectelor schimbărilor climatice.

Prin intermediul PAC 2014-2020, fermierii din zonele montane pot beneficia de plăți directe pe hectar

O obligativitate de la Uniunea Europeană pentru a beneficia de sprijin financiar este conservarea pășunilor permanente existente.

Prin urmare, cu toate că practicarea agriculturii montane prezintă o serie de dezavantaje precum cele menționate mai sus, se încurajează dezvoltarea ei prin ajutoare financiare acordate atât de autoritățile române, prin bugetul de stat, cât și prin fondurile europene disponibile.

 

 

Citiți și despre:

2 păreri la “Agricultura montană trebuie să se axeze pe calitate

  1. Pingback: Casa Romana de Comert Agroalimentar UNIREA | Jurnalul de Afaceri

  2. Pingback: Fonduri europene Romania 2021 - Cati bani vom primi | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.