Stiri: Agricultura

Sub-masura 4.3

Agricultura României 2019: Cele mai mari provocări

08.05.2019

Agricultura României 2019. Paradoxul agriculturii: cu toate că românii sunt de părere că sectorul agricol este unul important, 70% dintre ei nu ar lucra în acest sector. Cei mai mulți cred că nu este nevoie de prea multă educație pentru a munci în agricultură, patru clase, gimnaziu sau școala profesională fiind suficiente. În plus, jumătate dintre români nu și-ar da copiii să studieze la liceele agricole, invocând calitatea slabă a actului educațional din aceste instituții.

Agricultura României 2019. Românii nu vor să lucreze în agricultură

Nu mai puțin de 70% dintre români nu ar lucra în agricultură, relevă, așadar, rezultatele unui sondaj online comandat de World Vision România, la care au participat în luna martie peste 3.400 de respondenți.

În același timp, peste jumătate (64%) dintre cei chestionați consideră că rolul agriculturii în țara noastră este unul esențial sau important, conform aceluiași sondaj. După părerea a peste o treime dintre cei intervievați, lucrătorii în agricultură nu au nevoie de prea multă carte, fiind suficiente 4 clase, gimnaziul sau cel mult o școală profesională.

Agricultura României 2019. Un rol esențial

Peste o treime (35,23%) dintre cei chestionați consideră că rolul agriculturii în țara noastră este unul esențial, iar 29,16% sunt de părere că rolul acestui sector este unul important, dar în scădere ca impact, conform sondajului.

De asemenea, 7 din 10 respondenți nu iau în considerare posibilitatea de a lucra în domeniul agriculturii. Dintre cei care lucrează sau s-au gândit că ar exista pentru ei o posibilitate de a se angaja în domeniul agriculturii, 40,69% consideră atractivă meseria de horticultor, 33,33% consideră și meseria de apicultor ca fiind atractivă și 27,07% preferă peisagistica.

Agricultura României 2019. Meserii profitabile

Însă profesia de agricultor include, în prezent, pe lângă clasicele meserii de silvicultor, îngrijitor de animale, agronom și alte meserii nu doar atractive, dar și profitabile, precum:

 • șef de fermă
 • tehnician veterinar
 • apicultor
 • mecanic agricol
 • horticultor
 • tehnician agroturism
 • tehnician industrie alimentară
 • tehnician protecția plantelor
 • tehnician agricultură ecologică
 • inginer genetician
 • specialist în gastronomie
 • enolog

Agricultura României 2019. Un rol esențial în economie

„Agricultura este unul dintre puținele sectoare ale economiei care pune țara noastră în fruntea topurilor europene, datorită producțiilor de cereale și plante oleaginoase, România fiind chiar liderul european în producția de miere (2015). Cu toate acestea, doar o treime din respondenți consideră că agricultura are un rol esențial în economia națională. O posibilă explicație ar fi că de mulți ani agricultura a fost asociată cu producția primară, la fel cum, prin extensie, a fi agricultor este o rușine, un eșec în viață. Astfel se justifică faptul că foarte mulți respondenți, mai bine de două treimi, nu iau în considerare posibilitatea de a lucra în domeniul agriculturii”, explică Crenguța Bărbosu, manager program agricultură și dezvoltare rurală World Vision România.

Agricultura României 2019. Anteprenori

Studiul mai arată că peste trei sferturi dintre cei care lucrează sau ar lucra în agricultură (76,85%), și-ar dori să-și desfășoare activitatea/meseria aleasă în calitate de antreprenor.

Totodată, o treime dintre respondenți sunt de părere că nivelul de pregătire educațională necesar pentru a lucra în domeniul agricol este liceul agricol (36,8%). Însă, 1 din 10 crede că o școală profesională în domeniu este suficientă.

În același timp, 16,99% consideră că școala gimnazială este de ajuns pentru a putea activa în acest domeniu. 11,18% dintre respondenți sunt de părere că nivelul de educație poate fi unul și mai redus – fiind suficiente doar 4 clase.

Agricultura României 2019. Educație

36,16% dintre români consideră că nivelul de educație oferit elevilor în liceele agricole din țara noastră este unul slab și, într-un procentaj mai mic, de 34,3%, consideră că educația oferită în aceste licee este una bună. La extreme, 14,1% consideră nivelul de educație unul foarte slab și doar 5,69% îl consideră foarte bun.

Astfel, 1 din 2 români nu și-ar da copilul la liceul agricol. Doar 20,2% și-ar îndemna copiii să aleagă această specializare la liceu.

Agricultura României 2019. Licee agricole desființate

„Așa se explică faptul că multe licee agricole sunt deja desființate, iar cele rămase nu reușesc să atragă elevi la nivelul dorit nici calitativ, nici cantitativ. Aceste date arată că în 2019, în România, agricultura este considerată o ocupație pentru cei care nu au carte. Cu toate acestea, avem nevoie de specialişti în agricultură şi de o tânără generaţie de agricultori. Pentru a schimba aceste percepții, este necesar să vorbim despre liceele agricole și despre agricultură printr-o campanie care să informeze publicul larg că a fi fermier este un lucru de care să te mândrești, nu un eșec în viață”, este de părere Crenguța Bărbosu, manager proiecte agricultură și dezvoltare rurală World Vision România.

Agricultura României 2019. Un moment excelent

În ciuda percepției publicului, România se află în unul dintre cele mai bune momente pentru tinerii pasionați de agricultură sau pentru cei care provin din mediul rural: consumatorii încep să valorizeze din ce în ce mai mult cultura locală și în materie de alimentație.

”Trebuie să înțelegem că în 2019 a fi agricultor nu înseamnă că faci muncă manuală necalificată la câmp, că agricultura nu înseamnă sapă și lopată, că agricultura nu este sărăcie și nici un domeniu al trecutului, iar meseria de agricultor nu este o meserie inferioară, ci una care aduce valoare în societate”, a mai spus Crenguța Bărbosu.

În acest context a fost lansată și campania „Mândru să fiu fermier”, lansată de World Vision România.

În prezent există numeroase motive pentru care să fii agricultor este mai bine decât crezi:

 • asiguri hrană sănătoasă oamenilor
 • lucrezi cu cele mai noi tipuri de mașini și echipamente
 • lucrezi în aer liber, nu într-un birou pe care-l împarți cu alți 20 de oameni
 • poți fi propriul șef
 • ai acces la miliarde de euro pentru a face ceva concret
 • asiguri nevoia primară a omenirii, aceea de a avea acces la hrană
 • primești sprijin și indemnizații pentru dezvoltarea afacerii
 • ai zeci de meserii din care poți alege
 • este o profesie care nu va muri niciodată.

Agricultura României 2019. Campanie ”Mândru să fiu fermier”

Fundația World Vision România derulează campania ”Mândru să fiu fermier”, care face parte din programul „Liceele agricole – Hub-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici și mijlocii”, împreună cu Junior Achievement România (JAR), Civitas pentru Societatea Civilă – Filiala Cluj, Centrul pentru Educație Economică și Dezvoltare din România (CEED) și Centrul Român de Politici Europene (CRPE) în parteneriat cu Romanian-American Foundation.

Prin acest program sprijinim 11 licee agricole din toate regiunile țării să ofere programe educaționale relevante pentru economia locală și axate pe formarea viitorilor fermieri și întreprinzători din agricultură.

Agricultura României 2019. Liceele din program

Cele 11 licee care au în acest moment în oferta educațională peste 600 de locuri pentru tinerii care doresc să le urmeze cursurile sunt:

 • Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” – Brănești,
 • Colegiul pentru Agricultură și Industrie Alimentară „Țara Bârsei” – Prejmer,
 • Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” – Huși,
 • Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Kogălniceanu” – Miroslava,
 • Liceul Tehnologic Dorna Candrenilor – Suceava,
 • Liceul „Demostene Botez” – Trușești,
 • Liceul Tehnologic nr.1 – Salonta,
 • Liceul Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” – Ciumbrud,
 • Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” – Târgu Mureș,
 • Colegiul Agricol „Daniil Popovici Barcianu” – Sibiu,
 • Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” – Geoagiu.

Citește și CTPark Sibiu II este pregătit să își primească primii chiriași, în aproximativ două luni