Agricultura

Agroind Cauaceu: “Fermierii trebuie să se asocieze pentru a se dezvolta”

Agroind Cauaceu: “Fermierii trebuie să se asocieze pentru a se dezvolta”

01.05.2015

Compania a organizat, în colaborare cu Banca Transilvania, un departament de agro-business. Agriculturaeste un domeniu în creștere în România, iar analiștii spun că fermierii din țara noastră au la dispoziție nu doar programe și subvenții speciale, dar și un atuu care lipsește multor altor agricultori de peste graniță. Este vorba despre terenul fertil pe care îl pot exploata.

De această părere sunt și oficialii uneia dintre cele mai importante companii din sectorul agricol românesc: Agroind Cauaceu, societate cu experiență bogată în domeniu, care nu oferă doar soluții pentru micii și marii agricultori, ci și îi susține prin programe speciale, dedicate creșterii afacerilor și dezvoltării sustenabile a acestora.

Credite speciale

Unul dintre programele lăudabile pentru fermierii care vor să se dezvolte este cel lansat de companie, împreună cu Banca Transilvania. Este vorba despre un departament special în bancă, de agro-business, singurul de acest fel în care lucrează personal specializat, de la zootehniști, la agronomi și ingineri, ce oferă finanțare fermierilor atunci când au nevoie de credite pentru afacerile lor.

Cu dobânzi și comisioane speciale, creditele ajută fermierii să poată acoperi achizițiile concrete, necesare pe termen scurt sau mediu. De exemplu, creditul de tip input este unul special pentru înființarea și întreținerea culturii. Suma de bani se acordă pe un termen scurt, între un an și un an și jumătate, iar banii sunt destinați achiziției de motorină, semințe sau tratamente speciale ori pentru taxe, impozite și salariile angajaților. Acest tip de credit este acordat pe baza contractului cu furnizorul Agroind Cauaceu, iar suma maximă este de 1.000 de lei pe fiecare hectar.

Soluțiile prezentului

Chiar dacă domeniul agricol a crescut în ultimii ani la nivel local, iar fermierii au înțeles faptul că este nevoie de investiții și parteneriate durabile pentru a-și crește afacerile, sectorul este încă unul care are nevoie de dezvoltare.

Cele mai mari probleme sunt cele legate de terenurile pe care agricultorii din România le exploatează, spun oficialii Agroind Cauaceu. “În Ardeal mai ales, agricultorii lucrează pe suprafețe foarte mici, lucru care conduce inevitabil și la producții pe măsura terenurilor. Din păcate și guvernanții încurajează acest lucru, prin programe și finanțări speciale. La toate acestea se adaugă și faptul că banii din aceste finanțări ajung, în proporție de 90%, să fie cheltuiți în alte scopuri decât cele declarate. Sunt foarte multe bucățele de pământ exploatate individual. Din punctul meu de vedere, autoritățile ar trebui să lanseze programe speciale pentru oamenii care vor să se asocieze sau care doresc să dea pământul în arendă, în așa fel încât să existe suprafețe de pământ de 20, 50 de hectare cultivate”, explică directorul general Agroind Cauaceu S.A..

Prin asocierea fermierilor, aceștia nu își vor asigura doar producții semnificative, ci și un loc important în vizorul furnizorilor care îi pot susține în vederea dezvoltării durabile și a rezultatelor pe măsură. “Cei care lucrează în forme asociative preiau inovațiile rapid, de la pesticide, la îngrășăminte și tehnologii, iar dezvoltarea nu întârzie să apară. Furnizorii din domeniu susțin producțiile ridicate și asigură o deschidere la noile tehnologii, tocmai de aceea este benefic pentru agricultori să se asocieze”, este de părere Dan Corbuț.

Investiții și vânzări 

Experiența bogată a Agroind Cauaceu începe în anul 1974, în comuna Biharia din județul Bihor. La acea vreme, societatea se numea Unitatea Agricolă Cauaceu și se ocupa cu creșterea animalelor, cultivarea pământului, prelucrarea cărnii din producţie proprie precum şi comercializarea produselor obţinute. Un moment marcant din istoria societății a fost anul 2002, când compania s-a privatizat, prin scoaterea ei la vânzare de către Agenția Domeniilor Statului. Toate acțiunile au fost cumpărate de Romina Agroimpex, iar un an mai târziu compania și-a dezvoltat obiectul de activitate, incluzând și comerțul cu îngrășăminte chimice, semințe, pesticide și cereale.

Odată cu această dezvoltare, au fost necesare și investiții, iar acestea nu au întârziat să apară. Nu mai puțin de 4 milioane de euro au fost investiți, atât din fonduri private, cât și cu ajutorul programelor de tip SAPARD și FADR, pentru achiziționarea mijloacelor de transport speciale, construcția de spații de depozitare și lucrări de modernizări generale pentru companie.

O altă investiție majoră, de un milion de euro, a avut loc în 2010, când a fost inaugurată stația de prelucrate semințe de cereale: grâu, orz, orzoaică și triticale.

În urma tuturor acestor investiții, compania este acum una dintre cele mai cunoscute la nivel național și lider de piață în Bihor. “Produsele care înregistrează, în prezent, cele mai mari vânzări sunt cele care au o valoare ridicată pe hectar. Este vorba în general despre gama de îngrășăminte chimice”, ne-a declarat directorul general al Agroind Cauaceu.

Cu o cifră de afaceri care s-a ridicat la peste 210 milioane de lei, în anul 2013, oficialii companiei spun că nivelul acesteia a scăzut un pic în 2014, iar așteptările pentru anul curent sunt asemănătoare cu rezultatele din trecut.

În prezent, sectorul cel mai dezvoltat al companiei este reprezentat de comerțul cu inputuri pentru agricultură, Agroind Cauaceu fiind distribuitor autorizat al celor mai mari jucători de pe piața de îngrăşăminte chimice, pesticide, seminţe, precum BASF, Du Pont, Syngenta, Dow AgroScience, Pioneer, Monsanto, KWS sau Azomureş. “Ne așteptăm să ne dezvoltăm comerțul cu inputuri pentru agricultură, dar și la creșterea vânzărilor de cereale. Pe termen mediu și lung, ne dorim ca 90% din cifra de afaceri să fie reprezentantă de comerțul cu pesticide, iar, în timp, să preluăm cât mai multe terenuri în arendă. Toate acestea în timp ce vom investi în continuare în tehnologii de ultimă generație, silozuri și transport pentru a ne securiza businessul”, ne-a declarat Dan Corbuț, directorul general al Agroind Cauaceu.