Stiri: Agricultura

Programul „De 5 ori subvenția”.

Agrostar cere retragerea unui proiect legislativ. Ce nereguli au fost constatate?

28.09.2015

Agrostar solicită Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) retragerea imediată a proiectului de Hotărâre de Guvern care prevede plata cotizațiilor organizațiilor profesionale sau interprofesionale neguvernamentale din domeniul agricol pentru reprezentare la nivelul Uniunii Europene, întrucât consideră că nu trebuie cheltuiți bani publici pentru reprezentarea acestora la nivel European.

“Organizațiile profesionale/interprofesionale care au drept scop reprezentarea intereselor membrilor săi trebuie să aibă capacitatea să își plătească cotizațiile la structurile europene la care sunt afiliate din cotizațiile membrilor, și nu din bani publici. Dacă nu sunt capabile să facă acest lucru, înseamnă că ori nu au membri, ori membrii pe care îi au nu își plătesc cotizația considerând că organizația nu le reprezintă interesele. Prin acest act act normativ, considerăm că se urmărește reprezentarea artificial a fermierilor în grupurile de dialog civil de la nivelul Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene, iar graba cu care se face acest lucru, nerespectându-se termenul legal de intrare a legii în vigoare, ridică mari semen de întrebare”, declară secretarul general al Agrostar, Horațiu Raicu.

Acesta a mai spus că organizațiile profesionale şi interprofesionale la care face referire actul normativ sunt organizații constituite în baza unei OG 26/2000 care prevede că acestea pot obține bani de la bugetul de stat, doar dacă sunt de utilitate publică, şi că nu este cazul, doar în situaţia în care prin Hotărârea inițiată de Ministerul Agriculturii li se recunoaște și acest statut.

„Afilierea la o federație sau confederație europeană ține de fiecare structură sindicală sau patronală în parte și de interesele economice și sociale ale fiecăreia. De ce să plătim de la bugetul de stat ca, de exemplu, să fie reprezentate interesele unor entități private, potente financiar, în structurile de la nivelul UE? AGROSTAR este afiliată europen la două structuri de prestigiu, UITA și EFFAT, și își plătește din surse proprii cotizațiile”, a afirmat Horațiu Raicu.

Federația mai atrage atenția că există patronate din domeniul agricol care nu respectă legislația națională și au refuzat să încheie contractul colectiv de muncă.

În acest sens, Agrostar a înaintat MADR o adresă prin care îi cere renunțarea la acest act normativ.