Agricultura

AISR promovează utilizarea semințelor certificate în agricultură

01.11.2017

Sectorul semințelor investește peste 20% în cercetare-dezvoltare. Înființată în octombrie 2012, Alianța Industriei Semințelor din România este o asociație profesională care sprijină agricultura românească, misiunea sa principală fiind promovarea și susținerea utilizării semințelor certificate de către agricultori, în scopul creșterii producției agricole în România. Recunoașterea internațională a AISR în 2013 la European Seed Association, colaborarea cu asociațiile de profil din Europa și din țară, proiectele comune cu Ministerul Agriculturii și, nu în ultimul rând, cu fermierii sunt doar câteva din acțiunile asociației.

„AISR susține dezvoltarea industriei semințelor certificate în țara noastră, prin desfășurarea și susținerea unor acțiuni privind simplificarea procedurilor de certificare și întreținerea dialogului constructiv cu autoritățile competente implicate în procesul de reglementare a semințelor certificate. Asociația apără drepturile privind proprietatea intelectuală specifică pe teritoriul României, prin recunoașterea brevetelor și varietăților de semințe înregistrate conform legislației comunitare și, totodată, combătând contrafacerile de sămânță apărute tot mai des pe piață. AISR  a fost mereu preocupată de inovare și soluțiile tehnice performante, promovând importanța calității semințelor și prin diverse articole în presa de specialitate”, ne-a declarat Antonia Ivașcu, directorul executiv al AISR.

Membrii AISR

AISR este o asociație privată, profesională, independentă, non-guvernamentală și apolitică ce și-a propus încă de la debutul său câteva obiective majore specifice industriei semințelor, susținerea conservării biodiversității și naturii, precum și respectarea condițiilor de mediu și protejarea speciilor și soiurilor locale.

Membrii Alianței Industriei Semințelor din România reprezintă peste 85% din piața domestică, reunind unsprezece mari companii, care produc, testează și comercializează semințe de calitate, adaptate condițiilor de cultură din țara noastră și oferind soluții durabile fermierilor: Advanta Seeds, Bayer, Caussade, Euralis, KWS, Limagrain, Maisadour, Monsanto, Pioneer, RAGT și Syngenta.

În plus, Alianța are ca membrii onorifici Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, Institutul de Fitotehnie Porumbeni, Republica Moldova și Procera.

Importanța utilizării semințelor certificate

Sămânța certificată este primul pas pentru o producție performantă, aceasta fiind cea care dă continuitate în agricultură și care asigură un mediu curat, nepoluat, având o poziție aparte în cadrul tehnologiei.

Sămânța certificată este cea care asigură viața, care dă continuitate în agricultură, care aduce calitate în hrana umană și, nu în ultimul rând, asigură un mediu curat, nepoluat, având o poziție cu totul aparte în cadrul tehnologiilor.

„Sămânța certificată transmite produsului recoltat calitățile nutritive, răspunde nevoilor consumatorilor, dar și agricultorilor și crescătorilor de animale. Prin utilizarea bunelor practici agricole, ce implică și folosirea semințelor certificate, se respectă mediul înconjurător, atât de important pentru noi toți”, a completat Antonia Ivașcu.

Utilizarea semințelor certificate garantează obținerea unor producții mari, constante, predictibile și de calitate. Astfel, în anul 2017, fermierii au obținut producții bune, chiar performante la unele specii în anumite zone, în ciuda fenomenelor climatice adverse. Acest fenomen de supra-producție a condus la scăderea prețului, iar fermierii nu au obținut prețul dorit.

În România, piața semințelor este aliniată la sistemul European de calitate, etichetare și ambalare, care este aplicabil în toate statele europene, tocmai pentru a elimina posibilele pericole pentru sănătatea umană și mediu. De aceea, AISR a început încă din 2015 o acțiune de amploare pentru susținerea utilizării semințelor certificate de către fermieri și de contracarare a fraudelor privind sămânța contrafăcută, regăsită aproape la toate speciile și categoriile de semințe.

Drept urmare, în anul 2015 Direcțiile Agricole, APIA și AFIR au afișat postere la primăriile din comune, în locurile publice și la asociațiile agricole din județe (12.500 afișe și 20.600 pliante de informare). Începând cu anul 2016, AISR  a făcut și prezentări fermierilor în cadrul Zilelor semințelor certificate, la CTS  Negrești, județul Vaslui, iar în 2017 la Brăila și acum în octombrie la Craiova.

„Numeroase articole în presa de specialitate și postări pe site (www.aliantasemintelor.ro) vin să completeze campania de combatere a contrafacerilor care va fi susținută în perioada 2017-2018 de acțiuni întreprinse de un cabinet de investigații. Este important să informăm fermierii asupra riscurilor pe care și le asumă prin cultivarea semințelor contrafăcute. AISR va colabora cu detectivi particulari care vor derula o analiză competentă și obiectivă a pieței de semințe”, susține directorul executiv al Asociației.

Piața semințelor certificate este foarte expusă la comerțul fraudulos, de aceea publicul trebuie să înțeleagă cât de dăunătoare sunt semințele contrafăcute

Deoarece piața semințelor certificate este foarte expusă la comerțul fraudulos, fiind piață de nișă în cadrul căreia se vehiculează sume importante de bani, publicul larg trebuie sensibilizat cu privire la contrafacere, pentru a înțelege cât de dăunătoare sunt aceste acțiuni, în comparație cu alte sectoare unde impactul este mai bine prezentat.

Astfel, se vor monitoriza canalele netradiționale de punere în circulație (comercializare/schimb/compensare) a produselor specifice, prețurile subevaluate în comparație cu prețul de vânzare „oficial”, particularitățile grafice ale ambalajului original, așa cum acestea sunt specificate de companii, și se vor identifica, acolo unde este cazul, comercianții neautorizați pentru punerea în vânzare de produse specifice, identificându-se totodată și rutele de intrare în țară a  semințelor.

Investiții de peste 20% în cercetare-dezvoltare

În vederea promovării activității desfășurate, AISR participă la numeroase evenimente, în prima parte a anului curent Asociația participând la peste 25 de acțiuni organizate de ministere, instituții ale statului, alte asociații – LAPAR, ABR, PRIAEVENT, AGRIM-CLUJ, PROAGRO, ASAS, AOSR, AIPROM – și a avut 5 proiecte, printre care menționăm și colaborarea cu ROMAPIS, cu care s-a elaborat broșura „Caracteristicile agronomice și melifere ale principalilor hibrizi de rapiță comercializați în România în anul 2017”.

Participarea AISR, cu stand de reprezentare la Ziua Porumbului, organizată la SC ELSIT, județul Ialomița, a fost un eveniment de marcă pentru agricultură. În calitate de membru al CCIFER (Camera de Comerț și Industrie Franco-Română), Asociația participă la toate evenimentele organizate de acesta.

AISR a organizat în aceasta toamnă „Ziua semințelor certificate la Craiova” și va participa la evenimentul  RALF 2017

Asociația dezvoltă relații de colaborare cu alte asociații de semințe din țări europene, precum Franța, Italia, Turcia, Grecia sau Spania și a participat la Meetingul anual al Asociației Europene de Semințe (ESA) care a avut loc în acest an la Riga, Letonia.

Sectorul semințelor investește peste 20% în cercetare-dezvoltare pentru a îmbunătăți plantele, a inova recoltele, a susține securitatea alimentară. De aceea, asociația dorește să pună cât mai mult accentul pe comunicarea cu fermierii în aceea ce privește utilizarea semințelor certificate și să susțină cercetarea și inovarea, precum și implementarea unui sistem centralizat de colectare a redevențelor pe proprietatea intelectuală a soiurilor, sistem care există în majoritatea țărilor UE.

„Trebuie să ne gândim la importanța calității recoltelor noastre, la originea produselor și să consolidăm ideea de sămânță certificată. Sectorul industriei de semințe trebuie să fie recunoscut ca sector cheie, ca ajutor pentru obiectivele politicilor de stat și trebuie susținut să-și ridice competitivitatea și să dezvolte soluții la provocările viitorului. Dorim ca asociația să-și facă simțită prezența în peisajul agriculturii românești și ca partener media”, a încheiat Antonia Ivașcu, directorul executiv al AISR.