Stiri: Social

Ajunul Craciunului traditii. Povestea lui Mos Craciun

Ajunul Crăciunului tradiții. Povestea lui Moș Crăciun

24.12.2019

Ajunul Crăciunului tradiții. Povestea lui Moș Crăciun. Astăzi, 24 decembrie, este Ajunul Crăciunului. Este o zi importantă pentru toți creștinii, iar cu această ocazie există o serie de tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă. În Ajunul Crăciunului, toți copiii îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș Crăciun. Acesta le aduce dulciuri și cadouri.

Ajunul Crăciunului tradiții. Povestea lui Moș Crăciun. Povești frumoase și legende

Moș Crăciun este cunoscut în întreaga lume. Modul prin care el poate să aducă într-o singură noapte cadouri pentru toți copiii din lume a dus la apariția multor povești și legende frumoase.

Totuși, povestea lui Moș Crăciun este diferită de la o regiune a lumii la alta. Peste tot, însă, imaginea lui Moș Crăciun este aceeași. Moșu’ este îmbrăcat într-un costum roșu și are barba albă.

Ajunul Crăciunului tradiții. Povestea lui Moș Crăciun. Nașterea Domnului

O poveste veche îl leagă pe Moș Crăciun de nașterea lui Iisus Hristos. Se zice că soția lui Moș Crăciun, Crăciuneasa, a primit-o pe Fecioara Maria în grajdul casei lor pentru a naște. Când a aflat, Crăciun s-a enervat și i-a tăiat mâinile soției sale. Maica Domnului a făcut o minune și i-a pus mâinile la loc. Minunea l-a determinat pe Crăciun să se convertească la creștinism și să împartă alimente celor nevoiași.

Ajunul Crăciunului tradiții. Povestea lui Moș Crăciun. Obiceiuri

În Ajunului Crăciunului este bine, așadar, să respectăm o serie de tradiții și obiceiuri. Iată despre ce este vorba!

În ziua de Ajun este bine să ținem post sau să nu mâncăm nimic. Se spune că doar așa vom putea avea noroc în care care vine.

În Ajunul Crăciunului nu este bine să bem băuturi alcoolice, în special țuică, întrucât acestea au fost inventate de cel rău.

Pe 24 decembrie este bine să dăm de pomană celor săraci diferite alimente: covrigi, colaci, fructe și nuci.

Noaptea în care se deschid cerurile

Se mai spune că în noaptea de Ajun se deschid cerurile. Cei care nu au păcate îl pot vedea pe Dumnezeu care stă la masă cu îngerii și sfinții.

În ziua de Ajun este bine să primești colindători în casă.

De asemenea, tot pe 24 decembrie, există obiceiul ca oamenii să atârne la intrarea în casă o crenguță de vâsc.

Pentru a nu alunga norocul din casă este bine ca în Ajunul Crăciunului să nu se dea cu mătura.

Citește și Mesaje de Crăciun și Anul Nou – Mesaje pentru sărbătorile de iarnă