Stiri: Finante

Director CHEP Romania si Bulgaria

Ajutoare de stat pentru IMM-uri. AMCOR: „OUG 130/2020 a fost marcată de un proces de impredictibilitate”

26.04.2021

Ajutoare de stat pentru IMM-uri. AMCOR anunţă că a elaborat și transmis autorităților, în perioada 2020-2021, multiple propuneri de creștere a stabilității și îmbunătățire a predictibilității aplicării OUG 130/2020 privind ajutoarele de stat acordate pentru susținerea IMM-urilor afectate de pandemia de coronavirus.

Asociaţia a subliniat importanța majoră a acestor granturi pentru susținerea mediului de afaceri.

„Din păcate OUG 130/2020 a fost marcată de un proces de impredictibilitate legislativă acentuată, de lipsa, într-un termen rezonabil, a procedurilor detaliate privind regulile de selecție și conținutul concret al propunerilor de investiții, grila Măsurii 3 a suferit multe modificări, informațiile oferite de autorități au fost contradictorii etc.”, spun reprezentanţii AMCOR.

Ajutoare de stat pentru IMM-uri. Aplicaţia pentru transmiterea proiectelor

Structura aplicației informatice de transmitere a proiectelor a devenit cunoscută potențialilor beneficiari cu foarte puțin timp înainte de deschiderea depunerilor, fiind dificil de asimilat, testat și exersat.

OUG 130/2020 a introdus prevederi care nu au fost făcute publice în prealabil, nu au fost supuse procesului de transparență legislativă și care, în consecință, nu au avut girul consultativ al tuturor acestor părți.

În plus, Măsura 3 a fost suspendată printr-o declarație de presă și nu oficial așa cum ar fi trebuit să se procedeze. Nici până în acest moment nu există un punct de vedere oficial.

Decizia rațională și informată a antreprenorului este îngreunată de frecventele modificări legislative și procedurale. Ținta acestor măsuri de ajutor, mediul economic privat, IMM-urile, au așteptat aceste ajutoare, într-o perioadă în care restabilirea performanței reprezenta cheia supraviețuirii business-ului.

Ajutoare de stat pentru IMM-uri. Este nevoie de stabilitate şi predictibilitate

„Având în vedere aceste aspecte, reiterăm importanța majoră a respectării principiilor stabilității, predictibilității și a transparenței decizionale și solicităm, dată fiind gravitatea situației, găsirea în regim de urgență a unei soluții rapide pentru ca sumele alocate Măsurii 3 să ajungă la destinatari.

Credem că este inacceptabil pentru mediul de afaceri, ca în conformitate cu cifrele vehiculate în spațiul public, această măsură de sprijin acordat IMM-urilor să fie realizată până acum numai în proporție de 25% (Măsura 1 – 59% – 29.250 solicitări procesate, 19.600 solicitări admise, 17.271 solicitări plătite, Măsura 2 – 17% – 19.527 solicitări procesate din totalul de 22.226, 16.749 solicitări admise, 3.764 solicitări plătite, Măsura 3 – 0% – 27.736 solicitări, 0 procesate, program blocat) în contextul în care IMM-urile se confruntă cu probleme extrem de serioase cauzate de pandemia Covid-19 și ar avea nevoie urgentă de un ajutor real venit din partea statului.”, mai precizează reprezentanţii AMCOR.

Citeşte şi Planul Național de Relansare și Reziliență. Solicitările făcute de AMCOR