Slide

Stiri: Agricultura

Ajutoare financiare pentru crescatorii de animale

Noi ajutoare financiare pentru crescătorii de animale

15.02.2022

Ajutoare financiare pentru crescătorii de animale. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) anunță că a fost aprobată în Ședința de Guvern din data de 14 februarie 2022 o Hotărâre care completează art. 19 din HG nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor.

Ajutoare financiare pentru crescătorii de animale. Suma alocată

Astfel, se aprobă suma alocată ajutorului de stat pentru anul 2022 de maximum 96.000.000 lei credite de angajament, din care:

  • 41.664.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine
  • 54.336.000 lei pentru speciile ovine şi caprine.

La aceste sume se adaugă 72.771.000 lei credite bugetare, din care:

  • 31.583.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine
  • 41.188.000 lei pentru speciile ovine şi caprine.

Fondurile se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate MADR pentru anul 2022.

Ce spune ministrul Agriculturii?

”Știu cât de important este pentru fermieri să aibă asigurat un nivel ridicat al calității efectivelor de animale și al randamentului acestora, dar și acordarea plăților la timp. Prin finanțarea costurilor aferente procedurilor care privesc înregistrarea și testarea calității genetice a raselor de animale le oferim crescătorilor sprijinul de care au nevoie pentru a răspunde cât mai bine competitivității crescute din acest sector”, a declarat ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu.

Prin HG nr. 1179/2014 a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor, având ca obiectiv acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al efectivului de animale, cu excepția controalelor efectuate de proprietarul animalelor sau a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.

Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenționate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.

Ajutoare financiare pentru crescătorii de animale. Condiţii

Solicitanții ajutorului de stat sunt asociații sau organizații de crescători de animale care prestează serviciile menționate anterior şi care îndeplinesc următoarele condiţii:

  • sunt persoane juridice conform legislaţiei în vigoare;
  • sunt acreditați de către ANZ pentru întocmirea şi menţinerea registrelor genealogice ale raselor de animale şi/sau pentru determinarea calităţii genetice a raselor de animale;
  • efectuează serviciile menționate anterior;
  • realizează parametrii tehnici ai programului de ameliorare sau conservare al rasei pentru care solicită sprijinul financiar.

Valoarea ajutorului de stat este:

  • de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrelor genealogice;
  • de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terţi sau în numele unor terţi pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al șeptelului (efectivului de animale), cu excepţia controalelor efectuate de proprietarul şeptelului şi a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.

Citeşte şi Investiții în exploatații pomicole. Ce fonduri sunt disponibile în 2022?