Stiri: Finante

Ajutoare de stat 2021.

Ajutor de stat 2018: Contractele pentru primele finanțări au fost semnate

13.11.2018

Ajutor de stat 2018. Ministerul Finanțelor a anunțat că a aprobat primele finanțări din 2018 ale schemei de ajutor de stat 807/2014. Mai exact, este vorba de primele nouă acorduri de finanțare acordate în baza schemei de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor majore (807/2014) care au fost semnate luni de către ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.

Ajutor de stat 2018. Ce spune ministrul de Finanțe

„Sunt foarte bucuros că am semnat primele nouă proiecte de investiții care vor aduce plusvaloare economiei românești. Beneficiile pe care acestea le vor aduce trebuie privite din două perspective – cea a dezvoltării regiunii în care se va realiza investiția și cea a creării a aproape 2.000 de noi locuri de muncă”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice.

Conform sursei citate, în prima etapă au fost selectate nouă proiecte cu o valoare totală de 1,3 miliarde de lei. Pentru finanțarea acestora a fost aprobat ajutor de stat în valoare de 491,2 milioane de lei. Bugetul total alocat este de 614 milioane de lei.

Ajutor de stat 2018. Aproape 2000 de noi locuri de muncă

Proiectele aprobate vor crea 1.947 noi locuri de muncă. În plus, ele vor contribui cu 515,1 milioane lei la dezvoltarea regională, prin taxele și impozitele suplimentare plătite.

Aceste proiecte investesc în industria auto, industria materialelor de construcții, industria aeronautică, sănătate și asistență socială.

Ministerul Finanțelor administrează schema de ajutor de stat, instituită prin H.G. nr. 807/2014. Această schemă are ca obiectiv dezvoltarea regională prin stimularea investițiilor cu impact semnificativ în economie prin finanțarea activelor corporale și necorporale aferente proiectelor de investiții.

Ajutor de stat 2018. Bugetul alocat

Sesiunea de depunere a cererilor de acord pentru finanțare a fost deschisă la 10 septembrie 2018 și are un buget alocat de 614 milioane de lei.

Pentru a asigura creșterea accesibilității companiilor la finanțarea investițiilor cu ajutor de stat, Guvernul a aprobat o serie de modificări care constau în:

  • instituirea regulii potrivit căreia vor fi analizate toate cererile de acord pentru finanțare depuse
  • diminuarea plafonului minim al proiectelor de investiții pentru a fi eligibile, de la 3 milioane de euro la 1 milion de euro.

Până la ora actuală au fost depuse 46 de cereri de acord pentru finanțare. Acestea vizează proiecte de investiții a căror valoare depășește 4,5 de miliarde de lei, pentru care se solicită ajutor de stat de peste 1,6 miliarde de lei.

Citește și Metrorex pune în funcţiune primul terminal multimodal din București