Stiri: Energie

Conducere Complexul Energetic Oltenia

Ajutor de stat pentru CE Oltenia. Anunţul făcut de Guvern

20.11.2020

Ajutor de stat CE Oltenia. Guvernul a aprobat un memorandum pentru încadrarea ajutorului de stat pentru restructurarea Societății Complexul Energetic Oltenia SA (CE Oltenia), în valoare de 1.326,7 milioane euro, în politicile economico-bugetare și financiare ale statului român, pentru perioada 2021-2025.

Ajutor de stat CE Oltenia. Strategia de dezvoltare

În noul context european, care pune accent pe decarbonare, CE Oltenia trebuie să își adapteze strategia de dezvoltare la noile tendințe și cerințe, prin înlocuirea capacităților existente cu unele mai puțin poluante, prin dezvoltarea surselor regenerabile de energie. În baza OUG nr. 12/2020, CE Oltenia a beneficiat de un ajutor de salvare pentru care nu a putut rambursa împrumutul și dobânzile aferente.

Astfel, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a prenotificat Comisiei Europene o propunere privind Planul de restructurare al companiei.

Ajutor de stat CE Oltenia. Planul de restructurare

Planul de restructurare și de decarbonare a luat în calcul diversificarea mixului intern de surse de producție a energiei electrice la nivelul CE Oltenia, pe termen mediu și lung, prin implementarea până în 2025 a unor:

  • măsuri tehnice și tehnologice
  • măsuri organizaționale și manageriale
  • măsuri de protecția mediului
  • măsuri financiare.

Parcuri fotovoltaice

Planul de restructurare vizează construcția a opt parcuri fotovoltaice la Rovinari, Turceni și Ișalnița, cu o capacitate instalată totală de cca 700 MW, reabilitarea și modernizarea microcentralei de la Turceni cu o capacitate instalată de 10MW și dezvoltarea de capacități noi pe gaze naturale, cu o capacitate instalată totală de cca 1300 MW, la Ișalnița și Turceni.

Ajutorul de stat de restructurare se va acorda Complexului Energetic Oltenia în perioada 1 ianuarie 2021-31 decembrie 2025, sub forma de grant și sub forma unui împrumut/ împrumuturi cu garanție de stat, pentru acoperirea parțială a cheltuielilor cu certificatele de CO2, cheltuielilor curente și a investițiilor în activele existente.

Ajutor de stat CE Oltenia. Plata se realizează în tranşe

Plata ajutorului de stat se realizează în tranșe și va face obiectul unei corecții anuale, pe baza costurilor și veniturilor efective înregistrate de CE Oltenia, inclusiv a ajutorului de stat acordat.

Acordarea sprijinului este condiționată de aprobarea acestuia de către Comisia Europeană. Ulterior aprobării, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri va iniția actele normative și administrative necesare acordării măsurilor ajutorului de restructurare și va monitoriza implementarea Planului de restructurare.

Citeşte şi Credite pentru IMM-uri. Raiffeisen Bank și QUALITANCE au dezvoltat o platformă inedită