Stiri: Energie

Ajutor de stat Complexul Energetic Oltenia

Ajutor de stat Complexul Energetic Oltenia: Guvernul a adoptat ordonanţa

16.04.2021

Ajutor de stat Complexul Energetic Oltenia. Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă privind acordarea unui ajutor de stat de 664,1 milioane de lei către Complexul Energetic Oltenia, pentru achiziţia de certificate de emisii aferente anului trecut.

Ajutor de stat Complexul Energetic Oltenia. Anunţul făcut de ministrul Economiei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că procesul de restructurare al CE Oltenia continuă.

„Continuăm procesul de restructurare al CEO, iar sumele alocate astăzi vin să confirme faptul că respectăm planul agreat cu Comisia Europeană. CEO este un pilon important al sistemului energetic din ţara noastră, dar totodată trebuie să ducem la final planul de restructurare pentru a putea produce energie curată”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Granturi în valoare de 664,106 milioane de lei

Prin urmare, Ministerul Finanţelor va aloca sub formă de grant, la solicitarea Ministerului Energiei, suma de 664,106 milioane de lei.

Suma va fi asigurată de Ministerul Finanţelor din venituri rezultate din privatizare. Acest lucru se va realiza pentru achiziţia parţială de certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

Plata certificatelor de CO2 este parte a Planului de restructurare. Neplata acestora ar conduce la compromiterea planului.

Având o putere de 3.570 MW, Complexul Energetic Oltenia este unul dintre cei mai mari producători de energie. Compania contribuie la asigurarea securităţii energetice naţionale, în principal în momentele extreme de secetă prelungită sau în perioade de iarnă cu temperaturi scăzute, perioade în care aportul adus de centralele pe cărbune în structura producţiei a crescut până la aproape 35%.

Citeşte şi Planul de restructurare CE Oltenia. Anunţul făcut de Consiliul Concurenţei