Stiri: Energie

Ajutor de stat CE Oltenia.

Comisia Europeană a aprobat ajutorul de stat pentru Complexul Energetic Oltenia

25.02.2020

Ajutor de stat Complexul Energetic Oltenia. Comisia Europeană a aprobat, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat, planurile României de a acorda un împrumut temporar de 251 milioane de euro producătorului român de energie electrică pe bază de lignit, Complexul Energetic Oltenia („CE Oltenia”).

CE Oltenia se află în proprietatea statului.

Complexul se confruntă în prezent cu dificultăți financiare.

Ajutor de stat Complexul Energetic Oltenia. O capacitate de 3,2 gigawați

CE Oltenia are o capacitate de 3,2 gigawați. Compania generează aproape 25% din electricitatea din România. Normele Uniunii Europe privind ajutoarele de stat, mai precis Orientările Comisiei privind ajutorul de stat pentru salvare și restructurare, le permit statelor membre să sprijine întreprinderile aflate în dificultate, cu condiția, în special, ca măsurile de sprijin public să fie remunerate corespunzător, să fie limitate în timp și ca domeniu de aplicare și să contribuie la îndeplinirea unui obiectiv de interes comun.

În acest caz, Comisia a considerat că împrumutul se limitează la acoperirea nevoilor de lichiditate bine identificate ale întreprinderii.

Ajutor de stat Complexul Energetic Oltenia. Ce a promis România?

În plus, România s-a angajat ca, după șase luni, să se asigure fie că împrumutul va fi rambursat integral, fie că CE Oltenia va efectua o restructurare cuprinzătoare pentru a restabili viabilitatea pe termen lung, în caz contrar fiind lichidată. Comisia a constatat, de asemenea, că ajutorul contribuie la un obiectiv de interes comun.

În acest sens, împrumutul va atenua riscul unui proces de insolvență care ar duce la pierderea potențială a 13 000 de locuri de muncă într-o regiune care se confruntă deja cu niveluri relativ ridicate ale șomajului.

Ajutor de stat Complexul Energetic Oltenia. Decizia Comisiei Europene

În acest context, Comisia Europeană a concluzionat că împrumutul pentru salvare este limitat în timp și că efectele sale pozitive depășesc denaturările concurenței cauzate de intervenția publică.

Decizia privind ajutoarele de stat nu pune sub semnul întrebării necesitatea ca România să își îndeplinească obligațiile legale în ceea ce privește calitatea aerului și nu implică nici faptul că Comisia recomandă utilizarea lignitului drept combustibil, având în vedere impactul său negativ asupra calității aerului și asupra climei.

Citește și Școala de bani. 51% dintre români se ceartă din cauza banilor