Stiri: Agricultura

Ajutor de stat crescatori de pasari

Ajutor de stat pentru sectorul avicol

01.09.2020

Ajutor de stat crescători de păsări. Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind aprobarea unei scheme de ajutor de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul avicol în contextul crizei economice generate de pandemia de coronavirus, în vederea compensării pierderilor, în perioada cuprinsă între 01 martie – 01 iulie 2020.

Ajutor de stat crescători de păsări. Scopul sprijinului

Prin acest sprijin se doreşte susținerea activității crescătorilor din sectorul avicol în contextul crizei economice din perioada actuală, pentru compensarea pierderilor. Ajutorul de stat se acordă pe capacitatea de producție deținută de beneficiar, echivalent UVM, funcție de speciile și categoriile de păsări, respectiv, pui de carne, pui de curcă, găini ouătoare, găini rase grele și pui eclozionați.

Valoarea ajutorului de stat

Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 100.000 euro, ratele de conversie fiind 0,03 UVM pentru pui de carne, pui de curcă și pui eclozionați, respectiv 0,014 UVM pentru găini ouătoare și găini rase grele.

Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, iar valoarea totală a schemei de ajutor este de 109.800 mii lei.

Ajutor de stat crescători de păsări. Beneficiari

Beneficiarii acestei măsuri sunt crescătorii de păsări:

  • întreprinderile individuale şi familiale
  • persoanele fizice autorizate
  • persoanele juridice care desfăşoară activitate de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor pentru carne sau ouă.

Pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

a) să dețină exploatație autorizată sanitar veterinar;

b) să desfășoare activitate de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor în semestrul I al anului 2020;

c) să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile și să respecte prevederile de la punctele 20 și 23 din Comunicarea Comisiei Europene;

d) să nu se afle în dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) în baza evidentelor Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31.12.2019.

Ajutor de stat crescători de păsări. Depunerea cererilor

Fermierii au la dispoziție 20 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentului act normativ pentru depunerea documentației. De asemenea, banii vor fi virați în conturile acestora până la finele anului 2020.

Citeşte şi Cum a evoluat piaţa construcţiilor în prima jumătate a anului?