Stiri: Economie

Investiții majore în industrie 2024

Ajutor de stat pentru crearea de locuri de muncă: Decizia anunțată de Guvern

10.11.2022

Ajutor de stat pentru crearea de locuri de muncă. Guvernul a aprobat Hotărârea pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr.332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă.

Flexibilizarea prevederilor HG 332/2014

Actul normativ prevede clarificarea și flexibilizarea prevederilor HG 332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă care determină recuperarea ajutorului, precum și cele referitoare la menținerea locurilor de muncă.

Menținerea unui nou loc de muncă pentru 5 ani

Astfel, întreprinderile vor fi obligate să mențină fiecare loc de muncă nou creat pentru o perioadă de cel puțin 5 ani de la data la care acesta a fost ocupat prima dată, precum şi locurile de muncă declarate ca fiind media celor 12 luni precedente lunii în care s-a înregistrat cererea de acord pentru finanțare.

Modificarea actului normativ a fost necesară întrucât s-a constatat, în practică, că există riscul ca întreprinderile beneficiare să poată desființa din locurile de muncă inițiale declarate la data depunerii cererii de acord pentru finanțare, respectând obligația de menținere a locurile de muncă nou create ca urmare a finanțării cu ajutor de stat.

Ajutor de stat pentru crearea de locuri de muncă. Prevederile Regulamentului (UE) nr. 651/2014

Totodată, sunt preluate, în textul schemei de ajutor de stat, prevederile Regulamentului (UE) nr. 651/2014, referitoare la faptul că pierderea/desfiinţarea locurilor de muncă în perioada ianuarie 2020-30 iunie 2021 nu este considerată ca fiind o încălcare a obligației de menținere a locurilor de muncă.

Se extinde, la 12 luni consecutive, perioada în care beneficiarii pot desfășura proceduri în vederea ocupării locurilor de muncă nou create, fără a fi încălcată obligația de menținere a locurilor de muncă nou create.

Citește și Ajutor de stat pentru marii consumatori de energie