Ajutor de stat pentru incalzire

Ajutor de stat pentru încălzire: Comisia Europeană a aprobat proiectul României

09.11.2020

Ajutor de stat pentru încălzire. Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor în valoare de 150 de milioane de euro prezentată de România pentru sprijinirea investiţiilor în sistemele de încălzire centralizată bazate pe surse regenerabile.

Această schemă este menită să sprijine construirea şi/sau modernizarea sistemelor sale de încălzire centralizată, astfel încât acestea să se bazeze exclusiv pe surse regenerabile de energie (SRE).

Ajutor de stat pentru încălzire. Granturi directe

Ajutorul ar urma să fie acordat sub forma unor granturi directe finanţate din fondurile structurale ale UE gestionate de România.

„Această schemă de ajutor în valoare de 150 de milioane EUR prezentată de România va sprijini investiţiile pentru construirea sau modernizarea sistemelor de încălzire centralizată. Ea va favoriza tranziţia de la utilizarea combustibililor fosili pentru producerea de energie termică la utilizarea surselor regenerabile de energie, în conformitate cu obiectivele Pactului verde european. Această măsură de ajutor a fost posibilă şi datorită Planului de Investiţii al Pactului verde european. Pentru a debloca potenţialul sistemelor de încălzire centralizată de a contribui la tranziţia către o economie neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei, Planul de investiţii a oferit statelor membre mai multă flexibilitate în ceea ce priveşte acordarea de sprijin pentru producerea de energie termică, în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat”, a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei.

Ajutor de stat pentru încălzire. Notificarea trimisă de România

România a notificat Comisiei intenţia sa de a oferi sprijin public în valoare de până la 750 de milioane de lei (aproximativ 150 de milioane de euro) pentru construirea şi/sau modernizarea mai multor de instalaţii de producţie şi reţele de distribuţie a energiei termice (cu o contribuţie de maximum 20% din valoarea totală a investiţiilor în cazul celor din urmă).

Citeşte şi Titluri de stat pentru populaţie. Anunţul făcut de Ministerul de Finanţe

 

 

 

Citiți și despre: