Ajutor de stat pentru proprietarii de păduri

27.07.2015

Proprietarii de păduri cu funcţie de protecţie sau din arii protejate ar putea primi compensaţii de până la 500 de euro pe hectar pe an. Aceste fonduri sunt alocate pentru masa lemnoasă pe care aceştia nu o pot recolta, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, pus în dezbatere de pe site-ul Ministerul Mediului.

Proiectul are în vedere instituirea schemei de ajutor de stat pentru acordarea de compensaţii reprezentând contravaloarea masei lemnoase pe care proprietarii nu o recoltează datorită funcţiilor de protecţie stabilite prin amenajamente silvice, necesare acoperirii costurilor reclamate de gestionarea durabilă a pădurilor situate în siturile de importanţă comunitară Natura 2000.

Beneficiarii acestei scheme de ajutor sunt proprietarii de păduri şi asociaţiile de proprietari de păduri pe ale căror terenuri forestiere există restricţii de mediu aplicabile activităţilor forestiere, care sunt stabilite prin amenajamentele silvice, conform proiectului.

Ajutorul se acordă în cuantumuri maxime 500 de euro pe hectar, pe an, în perioada iniţială care nu depăşeşte cinci ani şi de maximum 200 de euro pe hectar şi pe an în perioada ulterioară.

Durata de aplicare a schemei de ajutor este de la data primiri Deciziei Comisie Europene de acordare a ajutorului de stat şi până la 31 decembrie 2020, inclusiv. .

 

 

Citiți și despre: