Stiri: Logistica

Listarea AIR CLAIM

Ajutorul financiar pentru Aeroportul din Timişoara respectă reglementările UE

10.08.2020

Ajutor financiar Aeroport Timişoara. Comisia Europeană a anunţat că subvenţia directă a României de aproximativ 4,8 milioane de lei acordată Aeroportului Timişoara este în linie cu reglementările UE privind ajutorul de stat. Măsura are scopul de a compensa pagubele suferite în urma pandemiei de coronavirus (Covid-19).

Ajutor financiar Aeroport Timişoara. Efectele pandemiei

În urma măsurilor implementate din 16 martie 2020 de autorităţile din ţara noastră pentru a limita extinderea pandemiei, companiile aeriene care operează la Aeroportul Timişoara au fost nevoite să-şi reducă gradual zborurile programate, până la oprirea totală a curselor aeriene, în 25 martie 2020. Aceste evoluţii au provocat aeroportului pierderi operaţionale ridicate.

Măsurile restrictive au fost ridicate şi operaţiunile de trafic aerian au început să fie reluate din 17 iunie 2020. Obiectivul sprijinului public notificat de România, care este sub forma unei subvenţii directe, este să compenseze Aeroportul Timişoara pentru pierderile suferite ca rezultat al suspendării zborurilor din cauza pandemiei, în perioada 16 martie 2020 – 16 iunie 2020.

Ajutor financiar Aeroport Timişoara. Tratatul de funcţionare al UE

Comisia Europeană a evaluat măsura conform cu Articolul 107(2)(b) TFEU (Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene), care permite Executivului UE să aprobe măsurile de ajutor de stat acordate de statele membre pentru a compensa anumite companii pentru pagubele directe provocate de evenimentele excepţionale, cum ar fi pandemia de coronavirus.

Ce spune Comisia Europeană

Aşadar, Comisia Europeană a constatat că măsura va compensa paguba care este direct legată de pandemia de coronavirus şi că măsura este proporţională, deoarece compensaţia acordată nu depăşeşte ceea ce este necesar pentru repararea prejudiciului.

Pe această bază, Comisia Europeană a aprobat măsura conform reglementărilor UE privind ajutorul de stat.

Citeşte şi Fonduri europene pentru şomaj tehnic. Anunţul făcut de ANOFM