Ajutor financiar european. Guvernul a adoptat Ordonanţa privind unele măsuri necesare în vederea implementării Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, decontarea unor cheltuieli privind sprijinirea refugiaţilor din Ucraina precum şi acordarea de granturi din fonduri externene rambursabile pentru investiţii destinate retehnologizării lMM-urilor.
Ajutor financiar european. Actul normativ va reglementa trei măsuri:
– Sprijinirea mamelor din mediile cele mai defavorizate – Mamele și copiii nou-născuți din categoriile cele mai defavorizate vor beneficia de sprijin în valoare de 2.000 lei. Ajutoarele vor fi acordate mamelor, în primele 3 luni de la nașterea copiilor, prin tichete sociale pe suport electronic. Pentru finanțarea acestui program se vor acorda 12 milioane de euro prin Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate.
– Decontarea din cadrul Programului Operațional Capital Uman a unor cheltuieli privind sprijinirea refugiaților din Ucraina pentru care se va aloca suma de 100 de milioane de euro. Vor beneficia de sprijin cetățenii ucraineni, străinii sau apatrizii care provin din zona conflictului armat din Ucraina, care au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova. Sprijinul financiar se va aplica pe bază de cost unitar (sumă fixă), în conformitate cu prevederile Regulamentul (UE) 1303/2013, cu modificările și completările ulterioare. Cheltuielile vor fi decontate Ministerului Afacerilor Interne, pe baza listelor cu cetățenii străini și apatrizi pentru care se acordă acest sprijin.
– IMM-urile din industria alimentară și a construcțiilor vor putea contracta granturi de investiții necesare retehnologizării în valoare de 179 milioane euro. Finanțările vor fi asigurate din Programul Operațional Competitivitate (150 milioane euro) și de la bugetul de stat (29 milioane euro). Vor beneficia de acest sprijin aproximativ 1.000 de societăți. Granturile vor avea valori cuprinse între 50.000 euro și 500.000 euro, în limita a max. cinci ori cifra de afaceri netă realizată în 2021, în funcție de nevoile de finanțare ale proiectelor de investiții depuse.