Stiri: Agricultura

Ajutor pentru producătorii de usturoi 2024.

Ajutor pentru producătorii de usturoi 2024: Anunțul făcut de MADR

14.02.2024

Ajutor pentru producătorii de usturoi 2024. MADR a postat în transparență decizională un proiect pentru aprobarea schemei de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de usturoi înființată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Suma totală alocată

Suma totală alocată este în valoare de 20.868.280 lei, echivalentul sumei de 4.230.000 euro, iar cuantumul maxim al ajutorului de minimis este de 1.500 euro/ha.

Beneficiarii, respectiv întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole vegetale, trebuie să depună cererile și documentele justificative până la data de 19 aprilie 2024, inclusiv.

Plata sumelor

Plata sumelor reprezentând ajutorul de stat se va realiza până la data de 30 iunie 2024 inclusiv, iar verificările în teren ale culturilor de usturoi înființate se realizează de către echipe mixte formate din experți din cadrul DAJ și APIA.

În cazul în care suma totală de plată care urmează să fie acordată beneficiarilor depășește resursele financiare totale, prevăzute în actul normativ, suma cuvenită fiecărui beneficiar se va reduce proporțional.

Grant financiar

Prin instituirea schemei de ajutor de stat se va asigura un grant financiar care se acordă producătorilor agricoli ce își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, în vederea compensării parțiale a pierderilor la cultura de usturoi înființată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Citește și MIPE a transmis Comisiei Europene cea de-a treia cerere de plată din cadrul PNRR