Al doilea val de coronavirus. Epidemiologii sunt de părere că al doilea val va veni, cel mai probabil, în toamnă sau în iarnă. O întrebare la care o mare parte din populaţie caută răspuns, în prezent, este dacă va mai urma sau nu un nou val de coronavirus. Cei mai renumiți epidemiologi din lume încearcă să răspundă la această întrebare, însă oricât de experiementaţi ar fi aceștia, răspunsul nu poate fi unul 100% complet sigur.
Al doilea val de coronavirus. Un avertisment de la UE
Andrea Ammon, directorul Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), consideră că perspectiva unui nou val de COVID-19 în Europa nu mai este o posibilitate atât de îndepărtată.
„Întrebarea nu este dacă va veni al doilea val de coronavirus, ci când va veni şi cât de mare va fi acesta”, a afirmat Andrea Ammon, care se ocupă de consilierea statelor UE în ceea ce priveşte controlul bolilor.
Al doilea val al unei pandemii reprezintă o perioadă de transmitere mai mare a bolii, după ce anterior s-a raportat un declin general al numărului de infecţii
Ea atrage atenţia că nu este momentul ca ţările să se relaxeze complet, în condiţiile în care nivelul de imunizare al populaţiei este destul de mic (între 2% şi 14%).
Al doilea val de coronavirus. OMS: Epidemiile sunt caracterizate de valuri
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pandemiile din trecut s-au caracterizat prin „valuri” de activitate şi de răspândire. Aceste valuri s-au făcut resimţite de-a lungul a mai multe luni.
De aici se poate considera că şi COVID-19 se va manifesta tot în valuri de infectări. Aşadar, OMS precizează că până când nu vom avea un vaccin pentru coronavirus, numărul de infecţii va fluctua în valuri.
Epidemiologii nu îşi mai pun problema dacă va mai veni al doilea val de COVID-19, ci cât de puternic va fi acesta
Chiar şi ţările cu strategii eficiente de gestionare a pandemiei, cum e Coreea de Sud, au avut zone în care cazurile au crescut în condițiile în care relaxarea măsurilor a venit mult prea devreme.
Așadar, dacă Organizația Mondială a Sănătății afirmă că virusul va continua să creeze probleme, ţările trebuie să înțeleagă că vor experimenta cazuri noi. Provocarea constă în modul în care acestea le pot preveni, urmări şi trata.
Al doilea val de coronavirus. Va fi nevoie de noi măsuri restrictive?
„Nu fiţi prea optimişti”, acesta este sfatul unui profesor din London School of Economics, atunci când vine vorba de noi măsuri de izolare. După părerea acestuia, o izolare reuşită nu se traduce într-o regiune fără coronavirus.
Al doilea val de coronavirus. Profesorul dă exemplul regiunii Hokkaido din Japonia, regiune care a luat primele măsuri de izolare la finele lunii februarie. Până la jumătatea lunii martie, numărul de cazuri noi scăzuse la unul sau două pe zi.
Măsurile au funcționat atât de bine încât starea de urgență a fost ridicată și, până în aprilie, școlile s-au redeschis. Însă, în mai puţin de o lună, starea de urgență a fost reintrodusă, întrucât insula s-a văzut în faţa celui de-al doilea val de COVID-19.
În regiunea Hokkaido, Japonia, măsurile de restricţie au fost de curând ridicate din nou, însă autorităţile ştiu că situaţia se poate repeta până la găsirea unui vaccin.
De asemenea, în China, au fost reimpuse restricții în diferite zone din cauza creşterii numărului de cazuri de coronavirus. Un exemplu în acest sens este provincia Jilin.
În Coreea de Sud, un focar apărut la un centru logistic a dus la închiderea a peste 200 de școli, care erau redeschise doar de câteva zile.
Al doilea val de coronavirus. La nivel mondial s-au înregistrat peste 10 milioane de cazuri de coronavirus. Numărul persoanelor vindecate a depăşit 5 milioane.
Al doilea val va veni în toamnă sau în iarnă
Cei mai mulți experți în sănătate publică, inclusiv directorul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, dr. Robert Redfield, și dr. Anthony Fauci, directorul Institutului American de Alergii și Boli Infecțioase, anticipează că al doilea val de COVID-19 va veni în toamnă sau în iarnă.
Motivul este următorul: cazurile de infecţii respiratorii, în mod normal, se reduc pe timpul verii, iar specialiştii în sănătate publică susţin că acest lucru este posibil să se aplice şi în cazul coronavirusului. Totuşi, un studiu publicat în Canadian Medical Association Journal oferă însă date care sugerează că SARS-CoV-2 pare că nu este afectat de diferențele de temperatură și că este ușor afectat de umiditate.
Al doilea val de coronavirus. În timp ce unii experți în domeniul sănătății recomandă guvernelor să fie atente la al doilea val de coronavirus, unii medici spun că de fapt acum ne confruntăm cu acest al doilea val de COVID-19. Acest lucru se întâmplă deoarece oamenii nu mai respectă măsurile de distanţare socială.
Va fi al doilea val de COVID-19 mai puternic decât primul?
Severitatea, ca şi apariţia celui de-a doilea val de coronavirus depinde de o serie de factori, printre care cei mai importanţi sunt: cât de mult se respectă distanţarea socială, dacă oamenii poartă sau nu măşti, precum şi de disponibilitatea testării în masă şi contactelor directe ale persoanelor care sunt testate pozitiv.
Prin urmare, cu cât există mai multe măsuri pentru a ajuta la reducerea transmiterii bolii – și cu cât mai respectate sunt aceste măsuri – cu atât rata de infecție va fi mai mică în cazul celui de-al doilea val de coronavirus.
Al doilea val de coronavirus. În orice caz, experții din domeniul sănătății atag atenţia că relaxarea măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor trebuie să se bazeze pe un plan bine pus la punct, astfel încât să fie minimizat riscul apariţiei unei creşteri a numărului de infecţii. În plus, o altă recomandare este legată de izolarea rapidă a noilor focare apărute. Doar aşa se poate preveni o răspândire în masă a COVID-19.
Citeşte şi Topul ţărilor cu cele mai bune sisteme de sănătate