Producatori

Alba Aluminiu, singurul producător de paste de aluminiu din estul Europei

01.01.2017

Începând cu 2013, anul ieșirii din criza economică mondială, compania aproape și-a dublat producția. Alba Aluminiu a fost înființată în noiembrie 1999 pe ruinele fabricii de pulbere de aluminiu din cadrul combinatului de metale neferoase Ampelum Zlatna, ruine rămase în urma exploziei din februarie 1999. Locația a fost preluată de familia Dragnea, care a pus bazele companiei Alba Aluminiu,  companie ce avea ca domeniu de activitate producția de paste de aluminiu pentru beton celular autoclavizat, realizat după o metodă de producție proprie.

Fabrica de pulbere de aluminiu a fost pornită în anul 1976, cu scopul de a fabrica pulberi de aluminiu pentru fabricile de BCA din România. De-a lungul anilor, în fabrică au fost câteva incidente majore soldate cu victime, ultimul fiind explozia din februarie 1999. Ulterior, fabrica a fost preluată de familia Dragnea, care a curățat urmele exploziei și a pregătit fabrica pentru producția de paste de aluminiu pentru BCA.

Încă de la înființare, Alba Aluminiu a devenit principalul furnizor de paste de aluminiu BCA pentru fabricile din România și apoi pentru alte fabrici din Europa și Asia.

„În acest moment Alba Aluminiu produce aproape 2.500 t/an de paste de aluminiu pentru BCA și pigmenți de aluminiu pentru lacuri și vopsele, fiind singurul producător din Europa de Est. Produsele noastre sunt apreciate de clienți importanți, companii multinaționale, atât din industria de BCA – Xella, cât și din industria lacurilor și vopselelor – Jotun, Akzo Nobel, declară Ion Dragnea, asociat unic Alba Aluminiu.

Producția pastei de aluminiu – o activitate high-tech

Alba Aluminiu este unul dintre cei mai importanți furnizori de pigmenți de aluminiu, iar acest lucru se datorează, în principal, investițiilor efectuate. Compania a investit masiv în tehnologia de fabricație, începând cu anul 2002, pentru ca doi ani mai târziu Alba Aluminiu să se poziționeze în topul producătorilor din acest sector.

Alba Aluminiu este unul dintre cei mai importanți furnizori de pigmenți de aluminiu

„Suntem prezenți cu pigmenții de aluminiu în aproape toate țările din Europa, precum și în Asia de Sud-Est, SUA, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și America de Sud, iar cu pastele de aluminiu BCA în Europa, Asia, Ucraina”, menționează Ion Dragnea.

Producția de paste de aluminiu este o activitate high-tech, principalii concurenți ai companiei locale fiind firme din Germania, Japonia, SUA, Franța, Suedia, Belgia și China.

De aceea, pentru a putea concura cu aceste firme în condiții bune, Alba Aluminiu respectă două condiții de bază: realizarea de produse de calitate în conformitate cu specificațiile clientului și respectarea termenului de livrare. Însă, pentru a îndeplini aceste condiții, este nevoie de atenția și mobilizarea permanentă a întregului personal.

Angajații calificați, o resursă indispensabilă

Specificul industriei de fabricare a pastelor de aluminiu, atât pentru BCA cât și pentru lacuri și vopsele, este acela că fiecare producător își dezvoltă propriile tehnologii și propriile produse. Din acest motiv, fiecare producător are un departament puternic de cercetare – dezvoltare.

În consecință, Alba Aluminiu a reușit să își creeze un astfel de departament, îmbinând experiența și competența unor angajați care au lucrat, de-a lungul timpului, în unități importante din industria românească – Policolor , IPROCHIM – cu puterea de muncă și devotamentul  tinerilor ce au fost preluați imediat după absolvirea facultății, la sfârșitul anilor 90, și care au crescut în cadrul companiei.

Compania deține un departament de cercetare-dezvoltare puternic, ce îmbină competența angajaților cu experiență în domeniu cu puterea de muncă a tinerilor.

Echipa Alba Aluminiu numără astăzi 75 de angajați. Pentru aceștia, compania desfășoară cursuri de calificare atât cu noii angajați, cât și cu cei vechi, iar procedurile de lucru sunt prelucrate săptămânal și lunar. În plus, Alba Aluminiu organizează și cursuri de limba engleză, de două ori pe săptămână, cursuri plătite de firmă.

„Privitor la necesitățile de personal, și noi, ca toate celelalte firme care își desfășoară activitatea în România, ne confruntăm cu o acută lipsă de personal calificat. De la an la an, găsirea de ingineri, dar și de oameni cu calificări de mecanic, strungar, electrician, electronist, instalator, devine din ce în ce mai dificilă. Neglijarea de către statul român a pregătirii tinerilor pentru activitate industrială va avea mari repercusiuni negative în următorii ani”, susține asociatul unic al Alba Aluminiu.

Dezvoltarea companiei și a comunității în care activează

„Alba Aluminiu își desfășoară activitatea într-o comunitate mică, cea din orașul Zlatna și comunele aparținătoare, iar acest lucru face să fim foarte legați unii de alții: Alba Aluminiu, pentru nevoile de personal local, iar comunitatea, pentru aportul pe care compania îl are asupra nivelului de viață și al întregii activități pe plan local. Influxul de bani pe care angajații noștri îi cheltuie în Zlatna face ca întreaga economie a orașului să poată prospera”, spune proprietarul companiei.

În consecință, Alba Aluminiu acordă o importanță deosebită activității de responsabilitate socială, compania fiind implicată în sponsorizarea evenimentelor culturale care se desfășoară pe plan local.

Compania susține în fiecare vară Festivalul Internațional al Filmului Etnografic, organizat de primăria Zlatna, prilej cu care Alba Aluminiu organizează crosurile ROCVAIV, pe categorii de vârstă, și decernează premii pentru cei mai merituoși copii din Zlatna. Premiile acordate sunt pentru talent în diferite domenii de activitate, rezultate la învățătură sau rezultate obținute la olimpiade și concursuri școlare.

Alba Aluminiu participă anual, pe cont propriu, la cele mai importante două târguri internaționale pentru lacuri și vopsele: European Coating Show și American Coating Show.

Societatea participă la numeroase târguri și expoziții de profil. Începând cu anul 2010, Alba Aluminiu a participat, fără nici un ajutor de la stat, la două dintre cele mai importante târguri internaționale pentru lacuri și vopsele: European Coating Show, la Nurenberg, și American Coating Show, la Indianapolis și Atlanta.

Cele mai importante beneficii ale participării la aceste evenimente sunt oportunitatea de a-și face cunoscute produsele, de a se întâlni cu distribuitorii sau de a găsi noi distribuitori pe piețe unde compania nu este încă prezentă.

În același scop, Alba Aluminiu este membră a mai multor asociații profesionale interne și internaționale: EMPA ( European Metal Particulates Association) – o asociație a producătorilor europeni de paste și pulberi de aluminiu sau APDCR – asociația producătorilor și distribuitorilor de chimicale din România, PRO BCA.

„Am fost cooptați în asociația PRO BCA datorită statutului nostru de principal furnizor de paste de aluminiu BCA pentru fabricile românești de profil”, completează Ion Dragnea.

Dublarea capacității de producție

Principala preocupare a conducerii companiei a fost dezvoltarea unui business de succes, asigurând totodată protecția sănătății și integrității angajaților. Acest succes s-a concretizat prin faptul că, în ultimii trei ani, după ieșirea din criza economică, Alba Aluminiu aproape și-a dublat producția de paste și pigmenți de aluminiu.

„Ne-am fixat ca principal scop al întregii noastre activități protecția sănătății și integrității oamenilor din compania noastră. Niciun succes tehnic sau comercial nu poate compensa un incident care să afecteze sănătatea și integritatea personalului. Pentru acest lucru, compania noastră a investit și investește permanent mari sume de bani pentru a crește siguranța în exploatare”, declară Ion Dragnea, asociat unic Alba Aluminiu.

Compania a investit, de asemenea, în tehnologiile necesare procesului de fabricație. Astfel, în prezent, firma lucrează la punerea în funcțiune a unei linii de fabricație pentru pigmenții de aluminiu speciali (cu efect metalic).

Planurile de viitor ale companiei vizează dublarea actualei capacități de producție

Alba Aluminiu a stabilit deja și programul de investiții pentru următorii 3-4 ani, principalul obiectiv al acestui program fiind dublarea actualei capacități de producție, obiectiv stabilit în urma evoluției ascendente pe care compania a cunoscut-o în ultimii ani.

„Începând cu 2013, anul ieșirii din criza pentru economia mondială, dar și pentru noi – pentru că perioada 2009-2012 a fost foarte grea, cel puțin pentru cei din industria noastră – Alba Aluminiu a crescut cu peste 20% pe an. Dorim să menținem această creștere și în 2017”, încheie Ion Dragnea, asociatul unic al companiei.