Stiri: Social

Alegeri europarlamentare 2019 Romania candidati

Alegeri europarlamentare 2019 România candidați. Câte femei candidează la alegerile din 26 mai?

24.05.2019

Alegeri europarlamentare 2019 România candidați. O treime din candidații pentru Parlamentul European de la alegerile de duminică, 26 mai 2019, sunt de sex feminin, conform unei analize a Coaliției pentru Egalitate de Gen, realizată în baza cifrelor oficiale ale Biroului Electoral Central.

Alegeri europarlamentare 2019 România candidați. 144 de femei

Astfel, pe listele prezentate de partidele politice 144 din cei 473 de candidați sunt femei, reprezentând 30,71% din total.

În rândul partidelor cu șanse de a accede la funcții în Parlamentul European, femeile sunt cel mai bine reprezentate de Partidul Pro România, unde aproape 40% din candidați sunt femei. Pe listele PSD femeile constituie 37%, la fel ca la Alianța 2020 USR-PLUS, în timp ce pe listele PNL femeile sunt mai puțin de un sfert din totalul candidaților (23%), iar la ALDE aproape 17%.

Alegeri europarlamentare 2019 România candidați. Șansele de câștig

Analiza a luat în considerare și șansele de câștig, în baza estimării locurilor eligibile ale partidelor politice efectuată de România Alege. Cele mai multe șanse le au femeile de pe locurile eligibile ale:

  • Partidului Pro Romania (3 din cele 6 posibile mandate)
  • PSD (7 din cele 15 posibile mandate)

Astfel, printre femeile cu șanse la un post de europarlamentar se numără Rovana Plumb, Carmen Avram, Maria Grapini (PSD), Adina Vălean (PNL), Clotilde Armand (USR-PLUS), Norica Nicolai, Renate Weber (ALDE) și Corina Crețu (Pro Romania).

Alegeri europarlamentare 2019 România candidați. Procentul femeilor în Parlamentul European se va reduce

Analiza Coaliției pentru Egalitate de Gen estimează că procentul femeilor din partea României în Parlamentul European va scădea la aproximativ 30%. În legislatura actuală, România are un procentaj de 39% femei în Parlamentul European, cu 9 europarlamentare din totalul de 23.

La nivelul întregii Uniuni Europene, procentajul femeilor este 36,4%. Parlamentul European deține o mai bună reprezentare a femeilor comparativ cu parlamentele naționale. De exemplu, în România există doar 20.7% politiciene la Camera Deputaților și 14% la Senat.

Alegeri europarlamentare 2019 România candidați. Ce spun reprezentanții Coaliției?

”Drumul spre egalitate este încă departe iar femeile Europei doresc grăbirea acestui proces. European Women’s Lobby a lansat un apel către instituțiile europene și către statele membre pentru a prioritiza reprezentarea paritară 50/50 pentru femei și bărbați, atât pe listele electorale ale partidelor politice cât și în structurile europene”, conform Coaliției.

Citește și Alegeri europarlamentare, 26 mai 2019: Câți români ”zboară” spre România?