Alianța Medicilor: Solicităm 6% din PIB pentru Sănătate

08.12.2015

Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical privește cu neîncredere alocarea pentru Sănătate a 4,2% din Produsul Intern Brut, față de 4% cât este la ora actuală. Asociaţia precizează că este necesară finanţarea sistemului cu 6% din PIB, pentru a remedia deficiențele existente după o lungă perioadă de subfinanțare.

În acelaşi timp, Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical salută faptul că la obiectivele din programul de Guvernare, la capitolul Sănătate, se are în vedere redefinirea statutului personalului medical în societate prin salarizare, traseu de carieră, criterii de evaluare a performanței și integritate, dar și reducerea migrației medicilor în străinătate și acoperirea deficitului de personal din unitățile sanitare.

„În situația actuală, cu o propunere de 4,2%, Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical consideră drept imposibilă realizarea unei reforme profunde, care să ducă la soluționarea problemelor pe termen lung, atât în ceea ce privește veniturile personalului medical, reducerea migrației acestuia, dar și la oferirea unui serviciu medical responsabil și de calitate”, a spus Dr. Bogdan Tănase, președintele Alianței.