Stiri: Sanatate

Alimentatie sanatoasa

De ce sunt românii interesați de o alimentație sănătoasă?

29.01.2020

Alimentație sănătoasă. O treime dintre românii care sunt interesaţi de o alimentaţie sănătoasă au renunţat la produsele procesate. Sănătatea, tonusul şi pierderea în greutate sunt principalele motivaţii pentru a mânca echilibrat. Cel mai nou studiu realizat în 16 țări în luna iulie a anului trecut de Mercury Research şi asociaţia de cercetare de piață, Global Market Research, în rândul persoanelor care sunt preocupate de un regim alimentar sănătos arată că produsele procesate și gata preparate pierd teren în favoarea mâncărurilor gătite acasă cu ingrediente proaspete.

Cercetarea a fost realizată pe un eșantion reprezentativ de 7400 de persoane preocupate de o alimentație sănătoasă, cu vârste între 18-65 de ani.

Alimentație sănătoasă. Ce înseamnă o alimentație corectă pentru români?

Românii care sunt preocupaţi de o alimentație corectă sunt de părere că a mânca sănătos înseamnă:

 • o dietă echilibrată
 • un meniu cu mai multe fructe și legume
 • să mănânce mâncare proaspătă şi naturală
 • un consum redus de zahăr
 • să gătească acasă

Aproape două treimi (64%) dintre românii pe care îi interesează să mănânce sănătos spun că și-au îmbunătățit regimul alimentar în ultimele șase luni de la realizarea studiului. Un număr mult mai mic, de 3%, afirmă că s-a înrăutățit, tendință care se observă și la nivel global.

Există și excepții, țări precum Japonia sau Turcia, unde pentru cei mai mulți regimul alimentar a rămas la fel ca înainte.

Alimentație sănătoasă. Obiceiuri alimentare

La nivel mondial există similarități între obiceiurile alimentare sănătoase și noțiunea de ce înseamnă a mânca corect, cu toate acestea sunt și particularități care au fost remarcate de la regiune la regiune.

Europenii apreciază într-o mai mare măsură consumul de mâncare proaspătă și naturală, pe când locuitorii din America de Nord sunt mai interesați de cerealele integrale și alimentele cu un conținut scăzut de sodiu, iar sud americanii pun mai mare preț pe diete cu un aport scăzut de zahăr și evitarea alimentelor prăjite.

Ce măsuri au luat românii?

Cele mai frecvente măsuri luate în ultima vreme de românii preocupați să mănânce sănătos au fost:

 • să introducă în alimentație mai multe fructe și legume (44%)
 • să reducă consumul de zahăr (43%)
 • să mănânce mâncare gătită preparată acasă (39%)
 • să reducă alimentele procesate (35%)

În plus, peştele a fost preferat în defavoarea altor tipuri de carne, au redus consumul de carbohidrați, de proteine animală sau consumul de lactate. La nivel global, eliminarea sau reducerea din dietă a alimentelor procesate a fost îmbrățișată de un sfert dintre persoanele care doresc să mănânce sănătos.

Alimentație sănătoasă. Aşteptări

Principalele motive pentru care românii sunt de părere că merită să facă un efort să mănânce sănătos sunt legate de:

 • starea de sănătate pe termen lung și prevenirea problemelor medicale (26%)
 • dorinţa de a se simți bine și de a avea mai multă energie (24%)
 • pentru a slăbi (22%).

O sănătate bună este asociată cu menținerea greutății, o imunitate bună, energie sporită sau prevenirea afecțiunilor cardiovasculare.

Totodată, îmbunătățirea sănătății psihice și emoționale contează pentru o parte dintre respondenți. Este de remarcat că în comparație cu restul lumii, asiaticii sunt preocupați într-o mai mare măsură de funcționarea bună a creierului, de îmbunătăţirea memoriei, concentrării, sau funcțiilor cognitive.

Citește și Brexit 2020. Vot final în Parlamentul European