Stiri: Social

Alocatii copii 2022

Austria limitează alocațiile pentru copiii români. Ce spune ministrul Muncii?

08.01.2019

Alocații copii români Austria. Ministerul Muncii și Justiției Sociale din țara noastră a transmis un mesaj după ce, începând cu 1 ianuarie 2019, alocațiile copiilor muncitorilor rezidenți pe teritoriul Austriei au fost indexate. Instituția își reiterează îngrijorarea față de decizia Parlamentului Austriei. În acest context, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, i-a transmis aceste îngrijorări comisarului european pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Incluziune și Mobilitate, Marianne Thyssen și în data de 5 decembrie 2018. Acest lucru s-a întâmplat când cei doi oficiali au avut o întrevedere bilaterală la Bruxelles.

Alocații copii români Austria. Ce măsuri a luat Ministerul Muncii?

Situația s-a aflat constant în atenția Ministerului Muncii care i-a transmis o scrisoare comisarului european Marianne Thyssen, pe acest subiect, încă din data de 25 octombrie 2018, imediat după ce Parlamentul Austriei a adoptat decizia de a indexa alocațiile copiilor muncitorilor rezidenți.

Situația a fost semnalată și comisarului pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Incluziune și Mobilitate încă dinainte de adoptarea deciziei de către Parlamentul Austriei. Mai exact, acest lucru a avut loc pe data de 17 octombrie 2018, în cadrul unei întrevederi bilaterale pe care Marianne Thyssen a avut-o cu Lia-Olguța Vasilescu, ministru al Muncii la data respectivă.

Alocații copii români Austria. Repingerea mecanismului de indexare

Marianne Thyssen a precizat, în mod constant, că executivul european respinge promovarea mecanismului indexării alocațiilor. În acest sens, ea a reafirmat și importanța promovării principiului la contribuții egale prestații egale. La aceasta se adaugă și principiul remunerației egale pentru aceeași activitate desfășurată în același loc.

Citește și Transportatorii români, protest la Bruxelles, pe 10 ianuarie 2019

Alocații copii români Austria. Ce spune ministrul Muncii?

Conform ministrului Muncii, plafonarea alocațiilor pune în pericol principiul egalității în ceea ce privește libera circulație a lucrătorilor. În plus, instituția va lua măsuri pentru ca românii să nu fie discriminați.

“Poziția clară a României pe acest subiect este că lucrătorii europeni trebuie tratați egal în statele membre în care își desfășoară activitatea, dreptul acestora la liberă circulație fiind unul dintre fundamentele Uniunii Europene și ale Pieței Unice. Astfel, România se opune oricărei inițiative care ar pune în pericol principiul egalității în ceea ce privește libera circulație a lucrătorilor și va continua să facă demersuri, în acest sens, pe lângă instituțiile europene abilitate să ia măsuri, astfel încât între cetățenii europeni să nu existe discriminări”, transmite ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.

Citește și Fonduri europene agricultură 2019. Ce programe sunt disponibile?