Stiri: Retail

ALTEX Romania

ALTEX România denunță o campanie falsă derulată în numele companiei

02.10.2019

ALTEX România a făcut o serie de precizări cu privire la mesajele pe care le primesc unii consumatori în legătură cu un presupus premiu acordat de ALTEX. Retailerul precizează că este vorba de o campanie falsă, care nu este organizată de ALTEX România.

Mesajul trimis în numele ALTEX are următorul text:“Felicitări! ALTEX v-a desemnat câștigătorul unui laptop LENOVO şi suma de 10.000€. Pentru informaţii apelaţi la acest nr. de telefon”.

Ce spune CEO-ul ALTEX România?

”Campania la care se face referire în mesaj nu este organizată de ALTEX România, fiind o campanie falsă, înșelătoare, derulată de escroci care folosesc cartele pre-pay și astfel nu pot fi identificați chiar dacă, de fiecare dată când astfel de cazuri de fraudă au circulat în spațiul public, ne-am adresat organelor abilitate”, a afirmat Dan Ostahie, CEO ALTEX România.

ALTEX România. Tentativele de fraudă s-au înmulțit în ultimii ani

Potrivit acestuia, cazurile de fraude sau tentativele de tip phishing făcute prin intermediul mesajelor trimise pe telefoanele mobile s-au înmulțit în ultimii ani. Pentru aceste campanii false se utilizează cartele pre-pay care nu permit identificarea apelantului. Pentru a părea credibile, cei care au asemenea tentative de înșelare a consumatorilor recurg la mesaje în numele unor companii, instituții cunoscute sau chiar în numele unor furnizori sau autorități de stat.

”În cazul în care se solicită returnarea apelului, numărul respectiv poate fi unul cu suprataxă folosit în scopul încărcării notei de plată a utilizatorului în beneficiul persoanelor care derulează respectiva acțiune de înșelăciune. Astfel, se creează pagube însemnate persoanelor de bună credință care devin victime ale acestei înșelăciuni, pentru care nu putem lua măsuri de prevenire în condițiile actuale de achiziție a cartelelor pre-pay”, conform sursei citate.

Înregistrarea cartelelor pre-pay

Pentru protecția cetățenilor, ALTEX consideră că este necesară înregistrarea cartelelor pre-pay la cumpărarea lor în baza documentelor de identitate. Acest aspect ar conduce la identificarea rapidă de către organele abilitate a persoanelor care derulează astfel de acțiuni de înșelătorie.

”Facem un apel public către operatorii de telefonie mobilă de a se alătura în lupta împotriva înșelăciunii, escrocheriei și phishingului prin intermediul cartelelor pre-pay care creează victime la nivelul societății. Apelăm la operatori pentru a nu mai vinde cartele pre-pay decât în punctele autorizate de colectare a datelor personale, în același regim cu abonamentele, contribuind astfel la eliminarea apelurilor și campaniilor frauduloase”, mai precizează Dan Ostahie.

ALTEX România. Condiții pe piață similare

Potrivit celui mai recent raport al GSMA, condiții similare pe piața telefoniei, în ce privește dovada identității utilizatorilor se înregistrează în alte 16 țări la nivel european, printre care se numără și:

  • Marea Britanie
  • Irlanda
  • Suedia
  • Finlanda
  • Danemarca
  • Islanda
  • Portugalia
  • Cehia

Citește și Parteneriat între Deloitte România și FintechOS