Stiri: Finante

Masa monetară noiembrie 2022

Guvernul sprijină persoanele afectate de pandemia de coronavirus

15.05.2020

Amânare rate credite. Guvernul a adoptat propunerea Ministerului de Finanţe de a sprijini persoanele vulnerabile afectate de pandemia de coronavirus prin amânarea ratelor la bănci și IFN-uri. În acest sens, Executivul a adoptat în ședința de Guvern actul normativ elaborat de Ministerul Finanţelor Publice prin care se propune prelungirea până la data de 15 iunie 2020 a posibilității de solicitare a amânării ratelor celor care se află în imposibilitatea plății.

Amânare rate credite. Persoanele aflate în dificultăţi financiare

Prin OUG nr.37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și IFN-uri anumitor categorii de debitori, Guvernul României a adoptat anumite măsuri destinate sprijinirii debitorilor care întâmpină dificultăți financiare din cauza epidemiei de COVID-19.

Aşadar, începând cu 30 martie 2020, debitorii pot solicita creditorilor suspendarea obligației de plată a ratelor de credit scadente. Acest lucru se poate face pentru o perioadă cuprinsă între 1 și 9 luni.

Amânare rate credite. Avantajele aduse de această facilitate

Principalele avantaje ale facilității de suspendare a ratelor sunt sprijinul acordat persoanelor fizice ale căror venituri au fost afectate de răspândirea virusului SARS – CoV -2, precum și furnizarea lichidității financiare necesare desfășurării activității economice a persoanelor juridice pe perioada de influență a pandemiei, în vederea continuării activității, respectiv a menținerii salariaților. Aceasta este, aşadar, o problemă cu mare impact social în această perioadă.

Câte persoane au solicitat amânarea plăţilor?

Amânare rate credite. Până la data de 8 mai 2020, 126.493 de persoane fizice și juridice au beneficiat deja de suspendarea cu până la nouă luni a:

  • rambursării ratelor
  • rambursării dobânzilor
  • rambursării comisioanelor

Citeşte şi Care sunt motivele pentru care putem să ne deplasăm în afara localităţii începând de astăzi? Declaraţie pe proprie răspundere