Stiri: Finante

AmCham România: Cerem menținerea cotei unice de impozitare

26.04.2017

Camera de Comerţ Americană în România – AmCham Romania susţine menţinerea cotei unice de impozitare care s-a dovedit cea mai eficientă politică fiscală pentru economia Românei. Aşadar, în contextul informaţiilor apărute în presă despre intenţia de introducere a impozitului pe venitul global, Camera de Comerţ reiterează susţinerea fermă pentru menţinerea actualei cotei unice de impozitare care s-a dovedit a fi cea mai eficientă politică fiscală pentru economia României.

„În absenţa capacităţii actualei infrastructurii de administrare fiscală de a acomoda fluxul şi volumul de informaţii generat de sistemul propus, considerăm că trebuie evitată introducerea unui mecanism cu un grad de complexitate și noutate care va crea dificultăţi populației. Sunt reale şi îngrijorările exprimate vis a vis de creşterea birocracţiei, și faţă de atingerea ţintei de colectare de venituri la bugetul de stat. În acelaşi timp, considerăm că transferul obligaţiilor de plată a contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, anunţat recent în media, necesită o abordare integrată şi consultări ample având în vedere că implică o schimbare semnificativă de paradigmă fiscală precum şi modificări ale nivelului de fiscalizare a veniturilor salariale”, conform sursei citate.

De asemenea, AmCham Romania îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la introducerea unor schimbări majore de politică fiscală într-un orizont de timp care nu permite suficient spaţiu, pentru consultări aprofundate cu toate părţile implicate, ceea ce nu este compatibil cu angajamentul de respectare a stabilităţii, predictibilităţii şi transparenţei procesului decizional.