Controale Inspectia Muncii

Telekom, amendată de ANCOM. Orange şi Vodafone au primit avertisment

28.08.2018

Nereguli la companiile de telefonie mobilă. Telekom a fost amendată cu 500.000 de lei, în timp ce Vodafone şi Orange au fost sancţionate cu avertisment. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat că în primele şapte luni ale anului 2018 a condus o campanie de măsurare a acoperirii naţionale cu servicii de voce.

Per total, au fost efectuate teste într-un număr de 12.786 de localităţi locuite de peste 19,8 milioane de locuitori din totalul de 20,1 milioane.

Preşedintele ANCOM explică de ce au fost sancţionate cele trei companii.

“Campania de măsuratori a ANCOM s-a derulat pentru a verifica în ce măsură operatorii de telefonie mobilă respectă obligaţia de acoperire cu servicii de voce a zonelor locuite de cel puțin 98% din populația României, obligație asumată prin licenţe”, a declarat Sorin Grindeanu, președintele autorităţii de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor.

Rezultatele testelor efectuate de ANCOM:

  • Orange România -97.56% din populație,
  • Telekom România Mobile Communications – 96.8% din populație,
  • Vodafone România – 97.80% din populație.

Amendă ANCOM: Nicio companie nu a atins nivelul stabilit

În condiţiile în care nicio companie de telefonie mobilă nu a reuşit să atingă nivelul stabilit prin licenţa acordată, s-a decis aplicarea unor amenzi de către ANCOM.

Autoritatea a sancționat contravențional Orange România și Vodafone Romania cu avertisment. În acelaşi timp, Telekom România Mobile Communications a fost amendată cu 500.000 de lei.

Obligaţiile operatorilor de telefonie

Licenţele de utilizare includ obligația de a acoperi cu servicii de voce zone locuite de cel puțin 98% din populația României.

Acesta obligaţie trebuia dusă îndeplinire până la data de 5 aprilie, anul trecut. Ea se referă doar la reţelele 2G şi cele 3G în benzile de 900 MHz şi 1800 MHz.

Pentru companiile telecom care deţin reţele 3G doar în bandă de 2100 MHz, cum este RCS&RDS, termenul de realizare a acestei obligaţii este pâna la data de 5 aprilie 2019.

Citeşte şi ANCOM propune păstrarea numărului de telefon fix şi la portarea într-un alt judeţ

 

 

Citiți și despre: