Vetropack Austria a preluat Glass Container

UNSAR și nouă companii de asigurări, amendate de Consiliul Concurenței cu 53 milioane euro. Motivul? Prețul RCA

04.12.2018

Consiliul Concurenţei a amendat nouă companii de asigurare şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). Sancțiunile totale ajung la 246.739.195,6 lei (53 milioane euro). Sancțiunile au fost date pentru încălcarea reglementărilor naţionale şi europene din domeniul concurenţei prin coordonarea comportamentelor pe piaţă în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).

Amendă Consiliul Concurenței asigurări RCA 2018. Cum se stabileau tarifele?

În urma investigaţiei, Consiliul Concurenței a constatat că Allianz – Ţiriac Asigurări SA, Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA, Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări SA, Carpatica Asig SA, Euroins România Asigurare-Reasigurare SA, Generali România Asigurare Reasigurare SA, Groupama Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA şi Uniqa Asigurări SA au participat la un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere comercial. Aceste informații erau referitoare la intenţiile acestor societăţi de a majora tarifele RCA.

Această practică concertată a fost facilitată de UNSAR.

Mai exact, înțelegerea a condus la restrângerea concurenţei pe piaţa serviciilor de asigurare RCA în perioada octombrie 2012 – noiembrie 2016.

Societăţile de asigurare nu şi-au mai stabilit în mod independent tarifele, ci au acţionat concertat pe piaţă, ţinând cont de discuţiile de a-şi majora tarifele purtate în cadrul asociaţiei.

„Asociaţiile au un rol important şi este legitim ca membrii acestora să se întâlnească şi să discute pe diverse teme, însă nu trebuie să ajungă la schimburi de informaţii sensibile din punct de vedere comercial, cum sunt cele referitoare la preţuri actuale sau viitoare. Aceste schimburi de informaţii sensibile reduc incertitudinea cu privire la strategiile concurenţilor şi favorizează coordonarea comportamentului pe piaţă, eliminând concurenţa. Pe o piaţă concurenţială, companiile trebuie să se întreacă pentru a furniza servicii de calitate în condiţii avantajoase, fiecare stabilindu-şi în mod independent politica de tarife în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Amendă Consiliul Concurenței asigurări RCA 2018. Amenzile au fost aplicate astfel:

1. Allianz – Ţiriac Asigurări SA – 43.442.939 lei

2. Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA – 36.970.408 lei

3. Societatea Asigurare-Reasigurare Astra Asigurări SA – 22.037.026 lei

4. Carpatica Asig SA – 26.858.238 lei

5. Euroins România Asigurare-Reasigurare SA – 6.346.453,60 lei

6. Generali România Asigurare Reasigurare SA – 21.445.106 lei

7. Groupama Asigurări SA – 35.378.902 lei

8. Omniasig Vienna Insurance Group SA – 40.529.090 lei

9. Uniqa Asigurări SA – 13.570.597 lei

10. UNSAR – 160.436 lei.

Amendă Consiliul Concurenței asigurări RCA 2018. Euroins a recunoscut fapta anticoncurenţială

În cadrul anchetei, Euroins a recunoscut în integralitate fapta anticoncurenţială şi a furnizat, în cadrul procedurii de clemenţă, o serie de documente şi informaţii ce au avut o contribuţie semnificativă la probarea acesteia. Prin urmare, compania a beneficiat de o reducere a amenzii.

În cazul Astra şi Carpatica, Consiliul Concurenţei a luat în considerare o perioadă mai redusă de încălcare a legii, respectiv până la momentul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le-a retras autorizaţia de funcţionare.

„Piaţa asigurărilor obligatorii auto a trecut prin împrejurări excepţionale, de criză, dar între timp a fost implementat noul pachet legislativ şi au fost eliminate, în mare parte, disfuncţionalităţile care au condus, în anii anteriori, la creşteri accentuate ale preţurilor. Faptul că s-au înregistrat progrese în funcţionarea pieţei asigurărilor, nu înseamnă că nu mai sunt necesare unele ajustări. Vom colabora cu ASF şi Guvernul pentru a identifica măsurile ce se impun pentru armonizarea legislației cu reglementările europene, respectiv consolidarea pieței pentru a nu conduce la creșterea prețului RCA”, a mai declarat preşedintele Consiliului Concurenţei.

Amendă Consiliul Concurenței asigurări RCA 2018. Recomandări

Consiliul Concurenței s-a implicat în procesul de evaluare a cauzelor care au determinat dezechilibrele pieţei şi a făcut o serie de recomandări:

· introducerea posibilităţii de compensare directă;

· luarea în calculul a clasei bonus/malus a istoricului șoferului, nu doar a combinației unice șofer-vehicul;

· folosirea tehnologiilor de tip telematics în determinarea primei RCA;

· asigurarea accesului la cazierul de conducător auto;

· declararea la emiterea poliței a tuturor șoferilor uzuali ai vehiculului (în vederea evaluării mai precise a riscului de daună);

· rafinarea criteriilor de risc folosite în calculul tarifului de primă.

Citește și Prime de Crăciun 2018. Cine va primi mai mulți bani în perioada sărbătorilor de iarnă?

 

 

 

Citiți și despre:

3 păreri la “UNSAR și nouă companii de asigurări, amendate de Consiliul Concurenței cu 53 milioane euro. Motivul? Prețul RCA

  1. Pingback: Piata de e-commerce in 2019. Sfaturi pentru magazine | Jurnalul de Afaceri

  2. Pingback: Revista presei - stiri afaceri - UNSAR și nouă companii de asigurări, amendate de Consiliul Concurenței cu 53 milioane euro. Motivul? Prețul RCA

  3. Pingback: UNIQA Asigurari contesta amenda Consiliului Concurentei | Jurnalul de Afaceri

Comentariile nu sunt permise.