Stiri: Sanatate

Amenda GlaxoSmithKline

GlaxoSmithKline, amendată cu 11,9 milioane de lei

26.08.2020

Amendă GlaxoSmithKline. Consiliul Concurentei a anunţat că a sancționat compania GlaxoSmithKline (GSK) SRL cu 11,9 milioane lei pentru nerespectarea unora dintre angajamentele pe care și le-a asumat în cadrul investigației privind un posibil abuz de poziţie dominantă.

Amendă GlaxoSmithKline. Angajamentele asumate

Consiliul Concurenței a încheiat, în anul 2017, o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al GSK. Atunci, compania și-a asumat o serie de angajamente referitoare la medicamentele Avodart și Seretide, pentru a elimina îngrijorările de natură concurențială.

Astfel, GSK era obligată sa furnizeze cele două medicamente pe piața locală timp de doi ani, în cantități care să acopere cererea pacienților, determinată pe baza datelor furnizate de surse independente.

Amendă GlaxoSmithKline. Ce a constatat Consiliul Concurenţei?

În urma monitorizării implementării angajamentelor, Consiliul Concurentei a constatat nerespectarea parțială a acestora, prin încetarea comercializării a trei forme ale produsului Seretide înainte de termenul prevăzut, de doi ani. Mai exact, prin acțiunile sale, GSK a determinat scoaterea acestor produse din lista de medicamente compensate a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Mesajul transmis de preşedintele Consiliului Concurenţei

„Angajamentele asumate de GSK asigurau implementarea efectivă a reglementărilor în domeniu, care prevăd că un producător trebuie să aprovizioneze, cu precădere, piața națională, constituind o garanție suplimentară a faptului că pacienții români au acces la medicamentele relevante. Formularea de angajamente este o iniţiativă a companiilor implicate într-o investigație şi orice modificare ulterioară a acestora sau a modului de implementare se face doar în urma unei decizii a autorităţii de concurenţă. Astfel, încălcarea obligațiilor asumate reprezintă o faptă gravă, fiind pus sub semnul întrebării obiectivul urmărit, respectiv restabilirea mediului concurenţial” a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Seretide este un medicament folosit în tratamentul:

  • astmului bronșic
  • bolii pulmonare obstructive cronice

Citeşte şi Pensii septembrie 2020: Poşta Română face un anunţ important!