Amendă pentru Banca Românească

11.08.2015

Oficialii ANPC au anunțat faptul că Banca Românească a primit o sancțiune de 40.000 de lei. Motivul amenzii a fost încasarea de comisioane neconforme. Autoritățile au obligat de asemenea banca să modifice nu mai puțin de 27.000 de contracte, până pe 3 septembrie.

Neregulile au fost descoperite la două tipuri de credite. Este vorba despre un împrumit ipotecar şi un altul de nevoi personale.

Începând cu anul 2010, instituția bancară a încasat comisioane eronate clienților. Comisionul de analiză și cel de administrare pentru credite au fost aplicate incorect, iar neregulile au fost depistate în urma unor controale ale ANPC.

Cei care se află în această situație sunt îndemnați de ANPC să apeleze la judecători pentru recuperarea banilor încasaţi fără temei legal.

Răspunsul din partea Banca Românească privitor la evenimentul de mai sus:

 “Am luat act de decizia ANPC și dorim să facem câteva precizări cu privire la modul în care instituția a interpretat implementarea Ordonanței de Urgență 50/2010 de către Banca Românească. Implementarea OUG 50 de către Banca Românească a avut drept scop alinierea denumirii comisioanelor, conform cadrului legislativ, dar păstrând esența economică a acestora. Mai mult, Banca Românească nu a comisionat adițional clienții ai căror contracte au fost modificate în 2010.

În acest moment, am inițiat demersul de contestare a proceselor verbale și a ordinelor emise de ANPC pentru spețele menționate în cadrul deciziei instituției, rezervându-ne dreptul ca, în funcție de soluția judecătorească, să reversăm operațiunile efectuate în urma implementării măsurilor ANPC și să evaluăm consecințele economice ale acestor măsuri cu inițierea unor proceduri judiciare de recuperare.”

Citiți și despre: