Amenințările cu care se confruntă copiii în mediul online sunt în creștere

30.10.2015

La nivel mondial, o treime dintre părinți simt că nu au niciun control asupra a ceea ce văd sau fac copiii lor online, iar 38% sunt îngrijorați de faptul că utilizarea internetului de către cei mici lor ar putea duce la dependență, conform unui studiu realizat de Kaspersky Lab și B2B International.

În plus, mulți adulți se tem că părinții și bunicii lor, activi în mediul digital, ar putea fi la fel de vulnerabili.

Studiul mai arată că 52% dintre respondenți cred că amenințările cu care se confruntă copiii lor în mediul online sunt în creștere. Preocuparea cea mai des întâlnită (în 45% din cazuri) se referă la conținutul nepotrivit sau explicit pe care copiii l-ar putea întâlni online, iar aproape 60% dintre cei chestionaţi își exprimă convingerea că accesul copiilor la astfel de conținut nu este restricționat de nimic.

„Riscul ca cei mici să întâlnească, și, probabil, să nu recunoască programe malware este o preocupare majoră pentru 37% dintre părinți. Ceea ce este mai surprinzător și îngrijorător este faptul că cyberbullying-ul, un fenomen care poate avea un impact devastator asupra vieții tinerilor pe termen lung, este listat ca un motiv serios de îngrijorare de către doar 35% dintre părinți”, conform studiului.

Părinții mai sunt îngrijorați, de asemenea, că și alți membri ai familiei ar putea fi afectați de comportamentul online al acestora – de exemplu, prin ștergerea accidentală sau pierderea de date (27%) sau prin costuri neprevăzute (25%) apărute în urma achizițiilor din aplicații, jocuri online sau multe altele.

David Emm, Principal Security Researcher în cadrul Kaspersky Lab, a afirmat că instinctul de protecție este caracteristic părinților, dar în mediul online regulile se schimbă.

„Studiul nostru arată că mulți părinți se tem că în contextul multiplicării conținutului nereglementat disponibil, crește și numărul de amenințări online cu care se confruntă copiii lor. Ceea ce e îngrijorător e faptul că, potrivit studiului, o cincime din părinți nu iau nicio măsură pentru a-și proteja copiii și, mai mult de jumătate (58%), nici măcar nu vorbesc cu ei despre amenințările online. Un număr semnificativ de adulți sunt, de asemenea, îngrijorați cu privire la amenințările cu care se confruntă rudele mai în vârstă și fără experiență în mediul online. Aceste amenințări se referă în special la escrocherii și infectări cu malware. De aceea, este important ca acești părinți aflați sub presiune să găsească soluția de securitate și sprijinul de care au nevoie pentru a-i păstra pe cei dragi în siguranță,” a declarat David Emm.

 

 

Citiți și despre: